Снимки

Да бъде спряно незабавно решението на съветниците за провеждането на референдум на 18 юни, поиска от Административния съд в Стара Загора магистрат от районната прокуратура, който се е самосезирал след публикации в медиите.

Той се позовава на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление,като припомня, че чрез допитване не могат да бъдат решавани проблеми, свързани с бюджета.

На референдума старозагорци трябва да кажат дали са съгласни с пари от хазната им да бъде направен парк в територия край река Бедечка, където земите са върнати на собствениците им със съдебни решения.

Предварителните сметки сочат, че за възмездяването ще трябва да бъдат похарчени над 30 млн лв от данъците на старозагорци.

Административният съд все още не е насрочил дата за разглеждане на протеста и образуваното дело, но отказа да прекрати предварително решението за референдума. Прокуратурата е изпратила частна жалба до ВАС.

Междувременно местната РИК вече е а секционните комисии, подговят се информационните материали, по неокончателни данни само за провеждането на допитването ще бъдат похарчени над 150-200 000 лв.

С аргумента, че допитването е твърде скъпо поиска отмяната на старейшинското решение редови данъкоплатец, но съдът го отряза с аргумента, „липсва правен интерес“.

Предложението за референдум по казуса „Бедечка“ беше внесено от 31 съветници, за него гласува 44 от местния парламент въпреки протестите на екозащитниците.

Територията около поречието на река Бедечка в Стара Загора буни духовете под липите вече трета година.

Междувременно там бяха построени половин дузина ВИП-кооперации, издадени са близо 20 строителни разрешения.

Заради казуса беше освободен главният архитект на града с мотива, че съпругата му е проектант на част от блокчетата. Над 3 000 дръвчета преброиха екололозите в парцелите на реститутите, там има и чинар на близо 700 г, който е обявен за природна забележителност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В седем общини раздават екопечки за следваща зима

Седем общини си разделят по 65 млн. лв. за закупуване на печки за отопление на пелети. които ще бъдат раздадени безплатно на гражданите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Финансирането по принцип е за 21 града, включени в наказателната процедура за качеството на въздуха срещу България.

Спряха вноса на близо 4 тона дрехи с токсични химикали

Близо 4 тона дрехи със силно токсични химикали са спрени за внос в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, чиито здравен контрол заедно с агенция „Митници“ са проверили контейнери с текстилни изделия и облекла, декларирани за внос у нас от трети страни. Количеството е открито при 922 пратки с блузи, рокли, панталони, тениски, дамски и мъжки ризи, работни униформи шалове, спално бельо, дамски и мъжки пижами.

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата, съобщиха от социалното министерство. Разпределението на финансите се извършва по области на база на средногодишното равнище на безработица през предходната година.