Снимки

Над 3,6 млн. пъти сме посетили съседните страни Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Гърция през миналата година, сочат годишните данни на Националния статистически институт.

Топдестинациите за българите за 2016 г. са Гърция и Турция, като нашенци са ги посетили повече от 1,2 млн. пъти. На трето място по предпочитания за екскурзии е и Румъния, като е посетена повече от 423 хил. пъти. Малко след нея остава Сърбия, като пътуванията на българите там са били близо 405 хил. А с най-малко посещения от 360 хил. се нарежда Македония.

Пътуванията към съседните ни страни са повече от половината от всички екскурзии на нашенци извън страната за цялата минала година. Общата бройка е близо 5,4 млн., от които 3,6 млн. са именно към петте съседни държави. Най-голямо увеличение от около 28% се отчита при пътуванията към Сърбия и Румъния, като нарастването е спрямо година по-рано. С по-бавни темпове, но все пак значителен е ръстът и към Гърция и Македония, като посещенията на нашенци са са увеличили средно с 15%. Единствената дестинация, по която се отчита намаление от 2%, е Турция.

Общият брой на пътуванията на българите през миналата година нараства с повече от 16% спрямо година по-рано, става ясно още от информацията на статистиката. Увеличението е с 5 на сто повече, отколкото ръстът, който се отчете през 2015 г. спрямо 2014 г. Увеличават се както посещенията към страни - членки на Европейския съюз, така и към всички останали страни. Нарастването на пътуванията към страните от общността е 24%, а при тези извън ЕС е 6,7 на сто. За сравнение през 2015 г. екскурзиите към държавните от съюза са се увеличили с 15,7 процента, а тези извън ЕС с 6,5 на сто.

Извън близките дестинации други често посещавани държави са Австрия, Италия, Испания и Франция. Броя на пътуванията към тях варира от 120 до 180 хил. Германия също е често избирана страна за екскурзии, като през миналата година броят на посещенията от българи там е близо 345 хиляди.

В периода от май до септември всеки месец от страната са излизали по повече от половин милион нашенци, се вижда още от статистиката. Най-много екскурзии е имало през август, а най-малко - през февруари. За сравнение година по-рано през 2015 г. най-предпочитаният месец за пътуване е бил юли, като февруари отново е бил с най-ниския брой. Освен това през миналата година в 5 от месеците се отчитат посещения на българи зад граница, минаващи 500 хил., а през 2015 г. такива цифри са достигнали само юли и август.

А в първия месец на годината всяко второ пътуване извън страната е било за гостуване културно или спортно събитие и обучение. Близо една трета от българите, тръгнали на път през миналия месец, са го направили със служебна цел, а малко над 22% - за почивка и екскурзия. Общо 369,5 хил. нашенци са пътували в чужбина през януари 2017 г., като се отчита ръст от 20,4 на сто спрямо същия месеца година по-рано. Увеличение на пътуванията на годишна база е отчетено към Италия - със 111.9%, Обединеното кралство - с 46.7%, Франция - с 40.2%, Испания - с 37.7%, Румъния - с 28.3%, Австрия - с 21.6%, Сърбия - със 17.5%, Германия - с 15.3%, Македония - със 7.7%, Гърция - с 5.7%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Португалия - с 18.9%, Словения - с 13.2%, Нидерландия - с 12.3%, Турция - с 0.9%, и други.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.