Снимки

- Проф. Узунова, по традиция у нас се смята, че стерилитетът в едно семейство е по линия на жената. Какво е положението?

- Според данни на Световната здравна организация мъжкият стерилитет е около 46 процента. В България положението е още по-лошо – 49 на сто. Оказва се, че българският мъж е доста страдащ в това отношение. Но, получават се и добри резултати в ин витро центровете. Медицината напредва, затова факторът безплодие при силния пол не бива да отчайва.

В момента при нас, в ИСУЛ, провеждаме кампания, посветена на мъжкия стерилитет. Всеки, който има съмнение по отношение на този аспект от своето здраве, може да се прегледа безплатно. Разполагаме с нов апарат за спермограми, който за минути дава резултатите и предписваме лечение.

- На какво се дължи стерилитетът при мъжете?

- Причините, от една страна, са наследствени, а от друг – придобити, тоест в резултат от различни заболявания. Той може да е дължи на разширена вена в лявата половина на скротома, на несмъкнат тестис, известен като крипторхизъм, труднолечим простатит. Последният е много неприятен, тъй като подкопава психиката на мъжа. Към причините за стерилитет са и полово предаваните инфекции в резултат на безразборните сексуални контакти от страна на младите хора, които не взимат предпазни мерки. Тези инфекции са водещи не само у нас, но и в световен мащаб, като причина за липсата на оплодителни способности при мъжа.

- Има ли нещо вярно в дядовите приказки, че тесните дънки убиват мъжа?

 

- Напълно вярно е, това твърдение не е фолклор. Затова говорим, че тесните дънки, слипове и панталони допълнително увреждат качеството на спермата. Вече се продават слипове от специален текстил, които съхраняват половите им органи и така ги предпазват от евентуални оплодителни неблагополучия.

Причина за мъжкия стерилитет са и различни генетични заболявания, които се откриват от ендокринолозите. Едни от тях могат да се коригират със съответна терапия, а други, при които е доказано, че няма възможност да създаване на спермогенеза, оставят мъжете безплодни завинаги.

- Вярно ли е, че алкохолът убива мъжката гордост?

- Разбира се, че е вярно. Това се отнася не само за алкохола, но и за полипрагмазията – прекомерната употреба на лекарства. Тези фактори създават проблеми в спермообразуването. Клетките, произвеждащи сперматозоиди са много чувствителни.

- Много мъже хипертоници отказват да пият лекарствата си, защото са чули, че медикаментите ще ги ударят по потентността. Какво казва медицината по този въпрос?

- Действително, бетаблокерите увреждат и потискат спермообразуването.

- Как тези хора да лекуват високото си кръвно и същевременно да могат да стават бащи?

- Трябва да направят консултация с нас, андролозите, за да можем заедно с колегите кардиолози да подберем за тях най-щадящите и подходящи за състоянието им медикаменти. Има благоприятни начини за решаване на проблема в полза на пациента. За целта обаче те трябва да се обърнат към лекар специалист, а да не се доверяват на „една жена каза” и да се самолекуват.

- Има ли професии, които оказват неблагоприятно влияние върху репродуктивните възможности на мъжа?

- Да, най-засегнати са шофьорите, които работят в седящо положение и изпитват неудобствата на друсането. Обикновено те страдат от простатит и еректилна дисфункция, която намалява възможностите за полов контакт и оплождане.

- Има ли белези, по които един мъж, който все още не е решил да има деца, да се досети, че има проблем?

- Мъже с подобни съмнения трябва да отидат в специализирана лаборатория за изследване или да дойдат при нас за спермограма. Тя дава най-достоверния отговор дали един мъж може да стане или не баща.

- Преодоля ли българинът неудобството да отиде при мъжкия лекар?

- Започна да ги преодолява, но още съществува срамът, който българският мъж се не може да преодолее.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.