Снимки

Домът на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп е декориран в стил Луи ХІV от покойния дизайнер Анджело Донгия и може да си съперничи с Версай по блясък и кралски разкош. В триетажния пентхаус на магната съжителстват злато, мрамор, канделабри, кристални полилеи, статуи, фрески по стените... Това ли е вкусът, който американците могат да очакват, че ще завладее и Белия дом, когато през януари актуалните обитатели се нанесат там? Дали той ще стане втори Тръмп Тауър? Според дъщерите на новия държавен глава президентската резиденция е твърде скромно обзаведена за стандарта им, но те щели да свикнат... Белият дом, освен семейно жилище на президента за времето на мандата му, обаче е и музей на американската история, така че има строги граници какво може да бъде променяно и какво не. Както всички досегашни стопани, така и Тръмпови ще трябва да се консултират с Комитета за опазване на Белия дом и с още редица инстанции, ако искат да трансформират историческите апартаменти или публичните пространства на приземния и първия етаж. На втория и третия, където са личните помещения, може повече да се развихрят...

 

Медиите често спекулират относно ремонтите, които всяка президентска двойка предприема в резиденцията. Но доколко от нея зависи как ще изглежда Белият дом? Всъщност съвсем малко. На всеки 4 години Конгресът отпуска средства за поддръжката и освежаването на 132-стайния комплекс. Стойността на тези козметични ремонти се е вдигнала многократно с времето: от $ 14 000 през 1800 г. през $ 50 000 през 1925 г. до $ 100 000 за втория мандат на Бил Клинтън и на Джордж Буш-младши. За жилищните помещения, локализирани на горните два етажа, президентското семейство има значителна свобода на действие. Ако обаче искат да променят вида на апартаментите на исторически личности (напр Спалнята на Линкълн) или някои от публичните пространства на приземния и първия етаж (Зелената стая или Държавната трапезария), обитателите трябва да се консултират с Комисията за опазване на Белия дом, включваща куратора на сградата, директора на Националната художествена галерия, шефа на Комисията по изящни изкуства и други светила. Линдън Джонсън създава тази институция със своя изпълнителна заповед през 1964 г.

И за публичните, и за частните пространства президентите може
 

да избират първокласни неща от „склада“, а не да правят шопинг

 

Към Белия дом съществува специална къща за съхранение на ценни мебели (напр. легла с балдахини) и колекция произведения на изкуството с 500 скулптури, платна, рисунки, включително на класици като Норман Рокуел, Джорджия О`Кийфи и др. - получени като подаръци от предишни държавни глави или подбрани от куратора. Обикновено президентите избират за декорация на стените портрети на любимите си предшественици. Всеки от тях или неговата съпруга проектира за Овалния кабинет килим със съответен личен знак/печат.

Оригиналните мебели на Белия дом са били унищожени през 1814 г. при пожар в сградата. Единственият предмет от по-ранните дни на републиката, който още е там, е портрет на Джордж Вашингтон. Впоследствие президентите и техните съпруги обзавеждат резиденцията според вкусовете си. Четвъртият президент Джеймс Медисън (1809-1817) залага на френския дизайн, осмият Мартин ван Бурен (1837- 1841) декорира стая със сребърни тапети и светлосин сатен и тя и досега се казва Синята стая. Кралица Виктория подарява на 19-ия президент Ръдърфорд Б. Хейс (1877-1881) бюро от ценна дървесина и повечето държавни глави оттогава насетне са седели зад него в Овалния кабинет. Поръчват за Франклин Делано Рузвелт негов дубликат през 1944 г. с преден панел, за да скрие инвалидната му количка, а Рейгън го повдига с няколко инча, за да настани по-удобно стола си.

Журналистът Дан Холидей уточнява, че президентите могат да правят промени, но не безпричинни.

 

Няма президентска двойка, която да е прекрачила границите
 

на допустимото в това отношение, защото хората на тази позиция си имат приоритети – работата в полза на държавата и обществото и онова, което ще им оставят в наследство. Няма такъв, който би искал да бъде запомнен като президента, потрошил Белия дом, пише той. Личната му съвест и законът не му позволяват да събаря стени...

По закон има административни служби, натоварени със задачата да улесняват промените в президентската резиденция с помощта на Историческата асоциация към Белия дом. Именно тази организация с нестопанска цел събира и предоставя мебелировка от предишни обитатели и подпомага придобиването на онези артефакти, които са преценени като подходящи и достойни да останат там.

Понякога първите двойки харчат толкова много за преобзавеждане, че надхвърлят одобрения от Конгреса бюджет и трябва да компенсират разликата от собствения си джоб. Тръмп се хвали, че пари не му липсват: той обяви, че се отказва и от президентската заплата, така че не би трябвало да има проблеми, ако традиционният ремонт излезе по-солено...

 

Дългата ръка на първата дама

Случва се президентите понякога да предприемат и по-мащабни подобрения и структурни промени в Белия дом и около него. Кенеди и Джералд Форд съсредоточават усилията си около плувните басейни, Никсън поръчва улей за боулинг, Картър инсталира слънчеви панели на моравата, които Рейгън маха. Джордж и Лора Буш добавят нискодебитни кранове и нови тоалетни, соларно отопление и енергоспестяващи крушки. Обама приспособява тенискорта да може да се трансформира в баскетболно игрище с реални размери. Може би Тръмп пък ще се отдаде на страстта си по изграждане на голф игрища?!

Обикновено идеолози на нововъведенията са първите дами. Ето някои от тях, останали в историята. Каролин Харисън (1889-1892), съпруга на президента Бенджамин Харисън, има принос за прокарването на ток в Белия дом през 1891 г. Двойката обаче се бои да използва електрическите ключове, затова предпазливо оставя тази задача на прислугата.

 

Каролин се заема с подновяването на водопровода
 

и подовите настилки, както и с добавянето на още няколко бани. За да направи повече място за голямото си семейство, през 1902 г. Едит Рузвелт (1901-1909) започва изграждането на нова пристройка – Западното крило. В нея се местят кабинетите, които дотогава са на един етаж с жилищните помещения. С помощта на архитектурни фирми тя преобразява интериора на Белия дом - от тъмен и пищен към изчистено елегантен. На първия етаж тя разполага галерия с портрети на предишните първи дами и богата колекция порцелан. Съпругата на Калвин Кулидж - Грейс Кулидж (1923-1929) реконструира верандата и й дава името Небесния салон, превръщайки я в любимо място за почивка на семейството. По нейна идея в двора са направени езерца с водни лилии.

През 1948 г. Белият дом е изправен пред опасността да се срути заради лошата поддръжка и тежките строителни проекти. Мнозина смятат, че би било разумно сградата да се събори и изгради наново, но първата дама Елизабет (Бес) Труман (1945-1953), съпруга на 33-ия президент Хари Труман, решава да я реставрира. Конгресът подкрепя амбициозния ѝ проект и определя бюджет от $ 5,4 млн. за това.

С помощта на декораторките сестри Париш Джаклин Кенеди трансформира Западната зала – първата семейна дневна, в пространство достатъчно уютно за неформални забавления, но все пак запазвайки официалния му характер. Скринът там е подарък от френския президент Шарл дьо Гол. Сестрите обзавеждат и
 

спалнята на Джаки Кенеди

Завесите са пъстри като онези в бившата й стая в Джорджтаун – избор, за който тя по-късно съжалява, наричайки плата прекалено селски и несъответстващ на неокласицистичния стил на Белия дом. Гардеробната й е тапицирана от дизайнера Буден в небесносиня коприна. Негово дело е и леопардовата щампа на креслата с пискюли. При Джаки Червената стая става тъмновишнева, Зелената придобива цвета на ликьора шартрьоз, а овалната Синя стая става бяла. Тя пълни резиденцията с най-добрите мебели от XVIII-XIX век, урежда музеи да дадат на Белия дом 150 старинни картини, купува във Франция скъпи ръчно изработени щори. Известен е фактът, че г-жа Кенеди харесва за Белия дом тапети от XIX век от музея в Мериленд и те веднага били свалени от стените там и изпратени във Вашингтон.

В началото на 80-те първата дама Нанси Рейгън наема дизайнера от Бевърли Хилс Тед Грабър да й помогне да актуализира частните помещения, но оставя подредбата на Червената стая на Джаки Кенеди почти недокосната. По време на Рейгън Западната зала е обзаведена с мебели, пренесени от калифорнийската му резиденция.
 

Гардеробната на Нанси
 

е облицована от Грабър с материя с флорални мотиви. Същата тъкан е използвана за завесите, дамаските, фотьойлите в стил Луи ХVІ, а кабинетът на г-жа Рейгън е решен в масленозелено. Повечето от мебелите вече са били в колекцията на Белия дом и просто са претапицирани. Спалнята на двойката е в кремаво с ръчно рисувани тапети с китайски сюжет - ята от птици в бамбукови клонки.

Хилари Клинтън събира забележителна колекция от картини, керамика и стъклени произведения на американски творци. Сред тях са маслени платна на Джорджия О'Кийфи от 30-те години на ХХ век, както и произведения на Хенри Танър от 80-те години на ХІХ век. Принос на Хилари Клинтън към интериора на Белия дом е и обновлението на Овалния кабинет, трапезарията и Спалнята на Линкълн. Тази задача първата дама изпълнява заедно с интериорния дизайнер Каки Хокерсмит. При Хилари Клинтън Синята стая на Белия дом отново придобива сапфирения си цвят.

Лора Буш разчита на дизайнера от Форт Уърт, Тексас, Кен Блезингейм. Той характеризира вкуса на първата дама като „много изчистен и свеж“. Дизайнерът е работил и в тексаското ранчо на Буш и в подобен стил през 2007 г. обзавежда Зелената стая, служила някога за трапезария на Томас Джеферсън. Той и г-жа Буш си сътрудничат с куратора на Белия дом Уилям Олмън и Комитета за опазване за реставрирането на Стаята на Линкълн с копие на оригиналната мраморна камина от 60-те години на ХІХ век. Кралската спалня, наречена така, защото в нея често са нощували короновани особи, е обзаведена с ранноамерикански антики, които носят духа и атмосферата на Нова Англия. В Овалния кабинет вместо любимия на Бил Клинтън яркосин кръгъл килим при Буш се появява подобен модел, но в кремаво, а
 

жълтите копринени дивани на Клинтън

 

с тънко вишнево райе са претапицирани също с кремава материя.

Барак и Мишел Обама винаги са държали личното пространство да си остане такова. Журналистката Джони Кантор, автор на книгата „Семейство Обама“, е била в Белия дом десетки пъти, но никога не е влизала в частните помещения на фамилията. Тя смята, че едва ли има външен човек, който да го е направил. Особено ревнива е двойката към обителта на дъщерите Саша и Малия. Онова, което се знае за Белия дом при Обама, е, че те са се доверили за вида му на калифорнийския интериорен дизайнер Майкъл Смит, сред чиито прочути клиенти са Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман, Рупърт Мърдок. Самият Смит също поддържа дискретност относно личния стил на семейството, като уточнява единствено, че те са се спрели на американски художници от ХХ век за стените и използването на достъпни марки и продукти е било ръководен принцип при работата му за тях. Повече, отколкото за личните им покои, се знае за промените, внесени от тази първа двойка в градинските територии на Белия дом. Екологичната
 

зеленчукова градина на Мишел
 

е широко популяризирана в медиите, както и дървеният комплекс за дъщерите с къщичка, люлка и стена за катерене, инсталирана за тях на Южната морава. Барак Обама не използва средства на данъкоплатците, а изцяло частни фондове за обновяване на държавната и семейната трапезарии за $ 590 000. Тези помещения не са били ремонтирани от 1998 г. Семейството поръчва 34 махагонови стола за около масата, които сменят тежките реликви от ерата на Рузвелт. Мишел окачва картина на Алма Томас от 1966 г., с което художничката става първата афроамериканка в постоянната експозиция на Белия дом.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арестуваха Риана

Фенове на Риана останаха шокирани, след като изтекоха снимки на любимката им, арестувана от органите на реда в Бевърли Хилс. Притеснението им обаче се оказа излишно – жената на кадрите не е тяхната любимка.

Поп-фолк певицата е обмисляла да си изкарва прехраната като художник

Нелина се захласва по рисуването

Поп-фолк певицата е обмисляла да си изкарва прехраната като художник

Пеенето не е единственият артистичен талант на Нелина. Оказва се, че поп-фолк звездата е доста сръчна с четката за рисуване, което било и нейната най-голяма детска страст.