Снимки

Плащането на оборудването за спряния проект в Белене няма да доведе до поскъпване на електроенергията. Това каза председателят на КЕВР инж. Иван Иванов.

„Това, че НЕК взима заем за да се разплати за едни инвестиционни намерения отпреди близо десетилетие, по нашите правила, по никакъв начин не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия. Лихвите по всички заеми на НЕК не се отчитат в цената на тока. Потребителите трябва да бъдат спокойни. Вторият заем, който сега се взема от държавния бюджет е възмезден. Това означава, че след реализация на оборудването цялата сума от него или голяма част от него ще бъде възстановено”, уточни шефът на енергийния регулатор.

„Считам, че взетото решение от страна правителството за оборудването е единствено правилното, за да може може максимално бързо да се разплатим с руската страна, за да престане начисляването на много голямата лихва. Какво ще се направи след това е въпрос дали ще се намери инвеститор, който строи такава централа на територията на страната или ще се окаже много по-изгодно със съдействието на руската страна оборудването да бъде продадено за централа в трета страна”, обясни той.

Относно призивите за възобновяването на проекта, Иванов каза, вече доста сме се опарили в енергетиката с мегапроекти, които след това лягат върху плещите на българските потребители. „Това нещо трябва да спре, защото трябва да си вземем поука. Човек може да се спъне веднъж на равно място, но само глупак се спъва 2 пъти на същото място. При възобновяване проекта не трябва да се дават държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. „Не бива да бъде миксирана цената от новата мощност с цената на двата работещи блока на АЕЦ „Козлодуй”, която е най-ниска”, предупреди той. По думите му това би било действие за да се прикрие скъпият ток от новата централа.

Шефът на КЕВР обясни, че който иска да реализира проекта трябва да пресметне дали цената на произведена електроенергия ще бъде такава, че да може да се продава у нас или в чужбина. „Вътрешният ни пазар не показва никакви признаци на повишаване на потреблението. През изминалите осем месеца и половина потреблението на електроенергия в страната е паднало с 2%, производството - с 12% , а износът - с 45%. Навлизаме в период на енергийна революция в Европа и света. Това трябва да се разбере. Международните анализатори не прогнозират нарастване на потреблението на ток, газ, петрол в следващото десетилетие. Енергийната ефективност и новите технологии в индустрията непрекъснато теглят енергопотреблението надолу”, обясни Иванов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.