Снимки

Общинските болници ще бъдат спаснени от фалити с 6 млн. лева. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на откриването на обновеното предродилно отделение в Университетската АГ – болница „Майчин дом“.

„По една специална наредба ние можем да ги подпомагаме за определен тип дейност, но ако самите лечебни заведения се преструкттурират“, поясни министър Ананиев.

По думите му, единият от вариантите е общинските болници да бъдат преобразувани в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), чиято дейност почти се припокрива с тази на бившите поликлиники. Той разясни, че нормативната уредба позволява в тях да бъдат разкривани от 10 до 30 легла за лежащо болни.

Сред вариантите за преструктуриране са сливане на отделения и преминаване на някои дейности към областните болници, коментираха експерти.

„Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предвид сигнал, че в Белоградчишката болница, която е пред затваряне има назначени доктори, които не не ходят в лечебното заведение. Очаква се до дни по заповед на здравния министър там да влязат проверяващи от Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

„Ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания“, каза той.

Здравният министър уточни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място. Той беше категоричен, че в някои от медицинските стандарти има изисквания, които не отговарят на актуалното състояние на системата. Предввижда се стандартите да бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за новия Национален рамков договор.

Като проблем не само на общинските, но и на останалите болници министър Ананиев определи и недостатъчният брой на медицинските сестри в страната.

„Това, което можем да направим, е да предложим на Министерството на образованието да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи“, каза още министър Ананиев.

Той определи въпроса за увеличаването на заплатите на медицинските сестри като важен, но посочи, че той не е само от компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците. Следващата седмица той ще се срещне с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От кандидатите се изисква да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина

Търсят директор на Белодробната болница във Велинград

От кандидатите се изисква да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ по медицина

Конкурс за възлагане управлението на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания „Света Петка Българска” ЕООД във Велинград е обявен със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.