Снимки

Президентът Румен Радев поряза опитите на шефа на ВКС Лозан Панов да го вкара в акцията на задкулисния кръг „Агнешки главички“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров. При свое посещение днес във Велинград държавният глава коментира призива до него на Панов да сформира спецкомисия към „Дондуков“2, която да разследва срещата на обвинител №1 със Сашо Дончев, като подчерта, че е удивен от искането да погази основния закон на страната. Буди недоумение фактът, че точно съдия №1 ме призовава в разрез с Конституцията да сформират специализирана комисия, посочи Радев и допълни: „Президентът, съгласно правомощията по Конституция, не е следовател или разследващ орган. Разбира се, г-н Панов се позовава и на решение на КС от 1995 г., че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса. Само че в своето писмо към мен спестява най-важното – какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани – чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас“. По думите на президента всички очакват съдебната система да докаже своята самостоятелност и независимост, но той допълни: В дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет.Ние очакваме от този съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост, за гражданско отговорно поведение“.

По-рано през деня пък, в интервю за Нова ТВ, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов също коментира новата атака срещу обвинител №1 Сотир Цацаров, започната от рупора в Темида на задкулисния кръг „Агнешки главички“ - Лозан Панов и аверите му – члена на ВСС Калин Калпакчиев и проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ Христо Иванов. „Изконна мечта на Лозан Панов и на Христо Иванов е отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров и овладяването на прокуратурата“. Заяви той и допълни: „Искат оставката на главния прокурор по член за нарушения, но няма установени доказателства Сотир Цацаров да се е поддал на манипулация или да е извършил нередност.”, подчерта Узунов, като допълни: „Президентът е разумен човек и няма да се поддаде на интригата на господин Панов. Все пак Румен Радев няма правомощия да проверява който и да е, най-вече главният прокурор”. Председателстващия ВСС запита и защо Калпакчиев и Панов раздухват случая, а не искат проверка около посещенията на шефа на ВКС в една адвокатска кантора, както и защо не се разследва полупиянската прегръдка на Панов с адвоката на Цветан Василев. Узунов подчерта също, че срещата на Цацаров със Сашо Дончев е направена посред бял ден, до Съдебната палата, като главният прокурор е бил с охраната си и е присъствало и трето лице – бизнесменът Георги Гергов. „Не се е врял в кантора на адвокати сам“, подчерта Узунов, препращайки към посещението на Лозан Панов в кантората на адвоката Иван Тодоров.

Междувременно на заседанието на съдийската колегия на ВСС стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е поискал от Окръжния съд в Хасково протокола от общото събрание на съдиите, на което е обсъждано издигане на кандидати за новия ВСС, след като тази информация била отказана на сайта „Правен свят“. Информацията бе обявена пред кадровиците от шефката на окръжния съд Миглена Тянкова, която вчера бе преизбрана на поста за нов мандат. Миналата седмица ВСС заклейми като „недопустим“ натиска на Панов върху съдии именно заради скандала с поисканите от него протоколи, като по време на заседанието стана ясно, че акцията му е била проведена в синхрон със свързвания с Христо Иванов сайт „Правен свят“.

Медиен партньор на интернет изданието е НПО-то на проваления правосъден министър БИПИ. „На 2 март т.г. получих писмо от главния редактор на сайта за предоставяне на протокола от общото събрание по Закона за достъп до обществена информация. Подобни писма са получени и в районните съдилища. На това събрание участваха 3-ма съдии от Окръжния съд в Хасково и петимата председатели на районни съдилища. Поисках от тях изрично писмено съгласие за предоставянето на протокола на медията – само двама съдии от Окръжния съд дадоха съгласие, а от другите получих изрично несъгласие. Причините за това са, че не е ясна целта, за която се иска тази информация, и защо само от Хасковския регион. Бяха изразени опасения, че изказванията на съдиите могат да бъдат извадени от контекста“, каза вчера пред кадровиците на Темида Тянкова. Заради опасенията тя издала мотивирано решение, в което отказва да даде протоколи от общото събрание, районните съдилища също отказали. 3 дни преди да изтече срокът за обжалване на отказа, в Окръжния съд в Хасково по електронната поща пристигнало писмо от Лозан Панов за предоставяне на протокола от общото събрание до края на работния ден. „Изпратих протокола, но преди това заличих имената на съдиите, за да ги предпазя да не бъдат сочени поименно с техните становища. Оставих само моето име, аз мога да поема отговорност за думите си на събранието“, каза Тянкова. Тя допълни, че няма основание в закона за качване в сайта на съда на протоколите от общи събрания.

 

Държавното обвинение: Панов целенасочено уврежда престижа ни

Председателят на ВКС Лозан Панов сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската пофесия, компрометира честта и достойнството на прокурорите и изразява неуважение към труда им. Това се казва в позиция на ръководството на прокуратурата, публикувана на сайта на държавното обвинение по повод скандалното писмо до президента на Панов. „Държавното обвинение не оспорва правото на Панов да прави искания до държавни институции, включително и до държавния глава, но намира, че са недопустими и неприемливи внушенията, които прави, за необективната работа на прокуратурата“, се заявява още в позицията. От държавното обвинение са категорични, че с публично оповестените си твърдения Панов съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата, прокурорите не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания. „Твърденията на Панов са необективни и несправедливи предвид постигнатите добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори, че „прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им по конкретните дела“, „нараснал е броят на нови следствени дела и дела, внесени в съд за корупционни престъпления, постигнати „трайни резултати“ от специализираната прокуратура“, подчертават още от прокуратурата и допълват, че подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, която напада.

И адвокатите на „Агнешките главички“ се включиха в акцията срещу Цацаров

В потвърждение на твърденията на Димитър Узунов, че има координирана атака срещу главния прокурор, вчера Адвокатска организация ИКАР също се присъедини към акцията на Панов и Калпакчиев. Говорител на въпросното НПО е видният протестър Александър Пелев, неуспял кандидат-депутат от партията на Христо Иванов „Да(й), България“. Позицията на „правилните адвокати“, разбира се, бе напоително отразена първо в „Дневник“ на Иво Прокопиев. Сред учредителите на ИКАР е и адвокат Грета Ганева, която бе кандидат за евродепутат на Християндемократическата партия на Ирина Репуц. Според публикации в медиите Репуц е съдружник в адвокатска кантора със скандалния адв. Божидар Банков, който е сочен за част от най-приближения кръг юристи на Цветан Василев. Именно на снимки как купонясва с Банков лъсна шефът на ВКС Лозан Панов. 

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блиц: Лозан пуска фалшиви новини

Лозан Панов разпространява фалшиви новини и по този начин обслужва пропагандно олигарха Иво Прокопиев. Това пише Блиц в анализ по повод поредните скандални изцепки на шефа на ВКС, този път в услуга на арестуваната за подкуп районна кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.