Снимки

Комшията е човекът, който ти дава сол, който такова жена ти и който те такова и тебе от време на време. Я с жалба, я с някой сигнал в полицията, я пък със скарата със салам, която ти опушва прането на терасата. Комшията е лош човек. Няма отърване от нане-вутевщината. Тя е дълбоко загнездена у нас. Ние не искаме на нас да ни е добре, а на съседа да му е зле. И вече дори не искаме сол от комшията, защото не си говорим с него. Той е враг номер едно. От него не можем да спим нощно време, когато кашля или ходи до тоалетна. От него не можем да паркираме колата си, защото е заел нашето място на паркинга. Комшията ни гледа лошо, когато се разминаваме и е последният човек, на когото мислим доброто. От него пазим жена си и дъщеря си. От него пазим и кучето си, защото той не харесва кучета. От него трябва да се пазим и ако имаме лаборатория с опасни химикали в мазето, защото полицията няма да ни залови, но комшията със сигурност ще го направи. Случката с евакуирания блок в столицата е пример в това отношение.  Съседът е зъл и от него няма измъкване. Той не си плаща таксите за блока. Комшията не мете пред къщата си. Този демон дори не изхвърля боклука си. Или още по-лошо. Хвърля го в нашата кофа. Заплатата на комшията е по-голяма и той най-вероятно е корумпиран чиновник. Или пък се занимава с нещо нередно и трябва да бъде издаден в полицията. Оградата на комшията винаги е прекалено висока и ни засенчва доматите. Най-малкото, което можем да му направим, е да го накиснем в общината. На комшията котките миришат. Не са като нашите – екологично чисти и с гладък косъм, който никога не пада в общите площи. Комшията е шумен в петък вечер. Не е като нас – тих и смирен. Комшията е от село. Той си ходи събота и неделя за компоти и с тях пълни мазето си. Не е като нас – кореняк софиянец с аристократично потекло и родословно дърво, в дъното на което е някоя кралска особа. Той си е чист селяндур, който дори не прави опити да стане натурализиран гражданин. А и кара комби, което пуши. Освен това се храчи през прозореца, а не като нас – в кърпичка или поне на улицата, когато никой не ни гледа. Комшията трябва да бъде мачкан. Трябва да донасяме за него на всички възможни служби и институции. Този дявол в тялото на човек не трябва да бъде толериран. Още повече че гледа телевизия и усилва звука, защото не чува. На комшията жена му е най-леката, а той мръсникът се оглежда в чуждите скромни съпруги, които очи не вдигат от земята, камо ли да погледнат чужд мъж. Комшията е олицетворение на всичко лошо, за което можем да се сетим. Комшията е символ на оскотяването и озлобяването ни. Комшията е огледалото на нашата ценностна система. Комшията е във всеки един от нас и ние сме комшията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.