Снимки

 

Солта, захарта и трансмазнините в храните ще бъдат намалени. Това ще стане със закон, за чиито проект вече е сформирана работна група. Това съобщи заместник-здравният министър д-р Галин Каменов, но не можа да уточни с какъв процент ще бъде занижено количеството им. По думите му, възможно е производителите, които искат да пускат на пазара свои производства с по-висок процент от допустимия на тези съставки, да бъдат облагани с по-високи такси.

Идеята е, чрез тези рестрикции да се променят хранителните навици на българина и така да се подобри и неговото здраве. Независимо от проектозакона за намаляване на захарта, солта и трансмазнините, който работна група в МЗ започва пише, служебният здравен министър Илко Семерджиев и заместниците му започват среща по този въпрос с производители.

Българите сме в първата петица по хипертонии, инсулти, инфаркти и заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа, показва медицинската статистика.

Редукцията на консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 млрд. долара от лечението в рамките на едно десетилетие, изчисли д-р Каменов. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението, като поне с 10 на сто са намалели смъртните случаи от инфаркти.

Като основни причини за лошите резултати от здравето на нацията, като цяло, заместник-министър Каменов посочи „липсата на активна правителствена подкрепа за сектора и слаба организация на дейностите в него.

Всеки трети в България пуши, всеки четвърти употребява алкохол, а над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, изнесени от неговия директор д-р Христо Хинков. Българските деца започват да пият алкохол от 13-годишна възраст. Същевременно 5-19-годишните със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни зам.-министър Каменов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.