15-то огнище на птичи грип е локализирано във ферма за патици в пловдивското с. Калековец, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Там ще бъдат умъртвени 1500 пернати, като от началото на епидемията броят им в цалата страна ще надмине 50 000 птици. Информацията е потвърдена след заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на агенцията.

Считано от 16 декември (датата на първото подозрение за болестта) са констатирани огнищата на птичи грип в 5 области на страната - Видин (4 огнища при домашни птици), Враца (едно - при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно - при домашни птици), Пловдив (8 огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно - при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Заради високата концентрация на огнищата и промишлени птицевъдни обекти в област Пловдив е взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 км около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на птичи. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът и на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно в заразените райони.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици: Дуранкулашкото и Шабленското езеро (област Добрич), района на Белослав (област Варна), резерват Сребърна (област Силистра, рибарници „Мечка” и район на Калимок (области Русе и Силистра), района на Белене (област Плевен), Поморийско, Атанасовско, Бургаско и езерата Пода и Мандра (област Бургас), района на  Стралджа (области Бургас и Ямбол), яз. „Овчарица” и „Малко Шарково (области Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен), яз. „Огоста” и рибарници “Орсоя” (област Монтана), яз. „Пясъчник” (област Пловдив).

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).