Снимки

Най-честият вид аритмия, наричана предсърдно мъждене е неравномерен ритъм на сърцето, който може да доведе до удар, кръвни съсиреци или сърдечна недостатъчност. Като може да бъде трудно да се открие без електрокардиограма. Скоро, само едно приложение за смартфон ще може да извърши всичко необходимо.

В проучване от 2011 г. учените от финландския университет в Турку (University of Turku) си сътрудничили с колеги от Университетската болница в Турку, за да проверят дали малки акселерометри могат да бъдат използвани за откриване на предупредителните малки движения на гръдния кош, свързани с предсърдното мъждене. Оказало се, че е възможно, което накарало екипа да се запита дали акселерометрите в стандартните смартфони също биха работили.

За да провери това, екипа ръководен от Теро Кивисто наскоро създал приложение, което изисква единствено телефона да бъде поставен върху гръдния кош на пациента, като така засича и анализира микро движенията, причинени от сърдечния ритъм. При изследване, проведено с 300 пациенти от болницата, половината от които имали предсърдно мъждене, приложението го е открило с 96% точност, като е било способно да го направи, въпреки че много от пациентите са имали и други сърдечни проблеми.

Приложението вече се разработва за комерсиализация от компанията Precordior Ltd., като скоро ще може  да бъде използвано от пациенти за проверка собственото им здраве, от личните лекари и от медицинския персонал на болниците в развиващите се страни.

Учените от китайския университет в Хонг Конг (Chinese University of Hong Kong) също са разработили приложение за откриване на предсърдно мъждене, което използва камерата на телефона, за да анализира леките промени в цвета на кожата на пациента, които са индикатор за колебания в сърдечния ритъм.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.