5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта.за деветмесечието на 2018г. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос относно интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.

„По данни на Агенция по заетостта за деветмесечието на 2018 г. безработните лица с трайни увреждания намаляват със 727 лица в сравнение с деветмесечието на 2017 г., като тенденцията за намаляване при тази група се отчита от 2015 г.“, заяви Петков.
Социалният министър посочи още, че данните от националната статистика също сочат положителна тенденция на намаляване на коефициент на безработица и увеличаване на заетостта на хората с увреждания. „Общият брой безработни лица, включени в пазара на труда през 2015 г., е 8179, през 2016 г. – 10 407, а през 2017 г. – 10 742 лица. И през 2018 г. безработните лица с трайни увреждания са включени като приоритетна целева група на активната политика на пазара на труда. За деветмесечието на 2018 г над 5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1 800 от тях са включени и в субсидията на заетост“, обясни Петков. Той посочи още, че традиционно интересът към Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания е изключително голям заради пълното финансиране, което покрива риск от ограничените физически възможности на лицата и честото им отсъствие по болест.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Голям пожар край Харманли, горят 1000 декара

Пожар на площ около 1000 декара е възникнал и се е разпространил между селата Преславец и Поляново край Харманли. Това съобщиха от областната противопожарна служба в Хасково.

МОН дава 20 лв. за тетрадки и моливи на ромче първолак

Ромчета от първи до четвърти клас ще могат да получат до 20 лв. за учебни пособия и материали, към които спадат тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и т.н. Средствата ще бъдат отпускани по националната програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“, за която е предвиден бюджет от 1 млн. лева.