5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта.за деветмесечието на 2018г. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос относно интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.

„По данни на Агенция по заетостта за деветмесечието на 2018 г. безработните лица с трайни увреждания намаляват със 727 лица в сравнение с деветмесечието на 2017 г., като тенденцията за намаляване при тази група се отчита от 2015 г.“, заяви Петков.
Социалният министър посочи още, че данните от националната статистика също сочат положителна тенденция на намаляване на коефициент на безработица и увеличаване на заетостта на хората с увреждания. „Общият брой безработни лица, включени в пазара на труда през 2015 г., е 8179, през 2016 г. – 10 407, а през 2017 г. – 10 742 лица. И през 2018 г. безработните лица с трайни увреждания са включени като приоритетна целева група на активната политика на пазара на труда. За деветмесечието на 2018 г над 5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1 800 от тях са включени и в субсидията на заетост“, обясни Петков. Той посочи още, че традиционно интересът към Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания е изключително голям заради пълното финансиране, което покрива риск от ограничените физически възможности на лицата и честото им отсъствие по болест.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.