5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта.за деветмесечието на 2018г. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос относно интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.

„По данни на Агенция по заетостта за деветмесечието на 2018 г. безработните лица с трайни увреждания намаляват със 727 лица в сравнение с деветмесечието на 2017 г., като тенденцията за намаляване при тази група се отчита от 2015 г.“, заяви Петков.
Социалният министър посочи още, че данните от националната статистика също сочат положителна тенденция на намаляване на коефициент на безработица и увеличаване на заетостта на хората с увреждания. „Общият брой безработни лица, включени в пазара на труда през 2015 г., е 8179, през 2016 г. – 10 407, а през 2017 г. – 10 742 лица. И през 2018 г. безработните лица с трайни увреждания са включени като приоритетна целева група на активната политика на пазара на труда. За деветмесечието на 2018 г над 5 400 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1 800 от тях са включени и в субсидията на заетост“, обясни Петков. Той посочи още, че традиционно интересът към Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания е изключително голям заради пълното финансиране, което покрива риск от ограничените физически възможности на лицата и честото им отсъствие по болест.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

140 фирми предлагат стаж на студенти на ТУ

Работодатели от 142 фирми ще представят своите дейности, ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите от Технически университет -София. Това ще се случи по време на изложението на работодатели „Дни на кариерата“.

Причната е ремонт, който трябва да приключи в началото на 2020 г.

Деца спят на пода в столична забавачка

Причната е ремонт, който трябва да приключи в началото на 2020 г.

Деца от столичната 124 ДГ „Бърборино“ се налага да спят върху матраци на пода във физкултурния салон, заради ремонт в забавачката. За проблема сигнализираха родили на малчуганите като излязоха на протест. Те се оплакаха, че децата им са принуди да спят на матраците, както и да делят три тоалетни.

Автобуси с туристи висяха с часове на границата със Северна Македония

Няколко автобуса с туристи висяха в продължение на часове на границата със Северна Македония. В неделя малко след 22 часа се заформила опашка от 5-6 автобуса с туристи и множество леки коли, които останали блокирани на ГКПП „Деве баир“ от македонска страна, в продължение на повече от 3 часа.