54% от нашенци се топлят на дърва и въглища

54% от нашенци се топлят на дърва и въглища

Средно по 130 минути са аварийните прекъсвания на тока

54%населението в България използват за отопление дърва и въглища, 28,6% - електричество, а 15 на сто - централизирано топлоснабдяване. Това сочат данни на Института за енергиен мениджмънт, представени по време на дискусия в гранд хотел София.

Газоразпределителната мрежа пък не се използва в пълния й обем, защото, въпреки че около 10 процента имат достъп до природен газ, само 2 процента от тях използва природен газ за отопление.

През 2016 г. средно за година в България непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, планираните са били около 170 минути годишно, сочат още данни на Агенцията за коопериране на енергийните регулатори. В Дания, Германия и Люксембург непланираните прекъсвания на тока са по-малко от 30 минути, защото в тези страни повечето кабели са подземни, поясни експертът. Тези страни са с почти нулеви планирани прекъсвания. С най-много планирани прекъсвания през този период са били в Латвия - около 230 минути, докато най-много непланирани спирания са отчетени в Румъния - с около 375 минути годишно.

Статистиката показва, че колкото повече са разходите на електроразпределителните компании в подобряване на качеството на услугата, толкова по-малки са загубите на потребителите от ниско качество на електрозахранване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.