Снимки

Икономиката на еврозоната запазва темпото си на умерен растеж през последното тримесечие на миналата година благодарение на отскок на инвестиционните разходи и въпреки че вносът нарасна по-силно от износа, показват неревизирани данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал през четвъртото тримесечие на 2016 г. с 0,4% спрямо аналогичен растеж през третото тримесечие. На годишна база БВП на 19 страни от единния валутен блок се е увеличил през последното тримесечие на миналата година с 1,7% след повишение с 1,8% и през периода юли - септември.

За цялата изминала година икономическият растеж на еврозоната се е забавил до 1,7% от 2,0% през 2015 г..

Подкрепа за растежа през последното тримесечие на миналата година оказва нарастването на дълготрайните инвестиции с 0,6% спрямо третото тримесечие, както и крайното потребление и държавните разходи, които са се повишили с по 0,4% на тримесечна база.

В същото време обаче вносът е нараснал с 2 на сто, докато износът се е увеличил с 1,5% въпреки по-слабите нива на еврото към края на миналата година.

Най-солиден растеж на тримесечна база в края на 2016 г. е регистриран в Естония, Полша и Литва, докато единствено икономиката на Гърция се е свила с 1,2 на сто.

Най-висок ръст на икономиката спрямо година по-рано пък е отчетен в Румъния, където БВП се е увеличил с 4,8% през последното тримесечие на 2016 г., следвана от Словения, Хърватия и България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на юни обсъждаме с Румъния вариантите за още 3 моста на Дунав

На 29 юни ще имаме среща в Русе с румънския вицепремиер, министърът на регионалното развитие на Румъния и сигурно и с министъра на транспорта относно проектите за изграждане на нови мостове над река Дунав между двете страни. Това каза за „Монитор“ днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Всички процедури за 2018 г. по горската мярка 8 от ПРСР са отворени

В Информационната система за управление и наблюдение 2020 (ИСУН) стартира прием на проектни предложения по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“.  Тя е част от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от земеделското министерство.

Предлагат единна стратегия за енергийна ефективност в туризма

В сферата туризма трябва да се прилага единна стратегия за енергийна ефективност. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова преди Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, провела се днес в София.