НЗОК с четвърт милиард борч към чужди клиники

НЗОК с четвърт милиард борч към чужди клиники

 

Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники в рамер на 263 млн. и 293 хил. лева. Те са натрупани от неплатени сметки за лечение на български граждани, които са изпращани за диагностика, операции и терапия зад граница след одобрени заявления от самата каса. Това съобщиха от НЗОК по настояване на „Монитор“.

Оказва се, че 2 млн. и 635 хил. лв. са просрочени задължения още от периода 2010 г. – 2014 година. За 2015 г. общо дължимата сума е в размер на 73 млн. 372 хил. лв., а за 2016 г. е 99 млн. 049 хил. лева. От януари до 30 ноември тази година са постъпили фактури за изплащане в размер на 88 млн. 236 хил. лева.

Дължимите суми се възстановяват съгласно разпоредбите на Регламентите за координация на системите за социална сигурност, в рамките на гласуваните средства по Закона за бюджета на НЗОК за съответната година и приет от Надзорния съвет на НЗОК план за плащанията към съответните държави, казаха от финансовата дирекция на касата.

За старите задължения финансово-осигурителната институция е подписала договори за разсрочено погасяване на задълженията.

Освен тези суми, към 30 ноември в касата са постъпили и индивидуални искове от българи, които са се разболели в чужбина и са лекувани там. Те са за общо 47 767 души, като лечението им, което трябва да бъде заплатено от българска страна, възлиза на 88 млн. и 236 хил. лева.

Независимо, че здравноосигурените български граждани имат право да се лекуват във всяка страна на ЕС, те предпочитат Германия, Австрия, Франция и Белгия.

През 2016 г. постъпилите индивидуални искове за възстановяване на разходи за оказано лечение са 52 862. Общата сума е в размер на 99 млн. 565 хил. лева. Заявленията за лечение зад граница чрез здравната каса през миналата година са 284. Разгледани молби от предходни години на заседания през 2016 г. – 113 броя.

През 2016 г. са издадени 230 броя предварителни разрешения за планово лечение извън държавата-членка по пребиваване, заплащано от НЗОК.

През миналата година са издадени общо 546 броя формуляра S2 за лечение в чужбина. От тях 343 са от 2016 г., а 203 са издадени на пациенти, получили разрешения през предходните години.

През тази година планово в чужбина са лекувани общо 326 души. От тях новоиздадени разрешения имат 169 души (едно от тях е по линия на европейската директива), а 157 са получили формуляри за продължаване на лечението на база на разрешения, издадени през предходни години, уточни говорителят на НЗОК Багряна Маркова.

 
Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.