120 бона в хазната от селските казани

Само за първите 3 месеца на 2016 година

120 бона в хазната от селските казани

Събраните акцизи са с 82 хил. лв. повече спрямо същия период на миналата година

През първите 3 месеца на годината събраните пари от акцизи от селските казани са в размер на 120 748 лв. Това е с 82 659 лв. повече спрямо същия период на миналата година, когато приходите са били малко над 38 хил. лв. Това стана ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от трима депутати – Валери Симеонов, Мартин Димитров и Петър Славов.

От отговора на министъра, публикуван на сайта на Народното събрание, става ясно, че за периода януари-март на 2012 г. получените пари от акцизи са почти двойно по-малко – 66 877 лв.

Горанов е дал данни само за първите тримесечия на последните 5 години, но през 2016 г. е отчетено най-високо ниво на събираемост като абсолютна стойност от началото на 2012 г. През 2013 г. постъпилите пари в бюджета на държавата от специализираните малки обекти за дестилиране са на стойност 64 054 лв., а през 2014 г. - 103 705 лв.

По-рано през годината финансовият министър посочи в отговор на депутата от Българския демократичен център Стефан Кенанов, че общо приходите от акцизи през цялата 2015 г. са в размер на 201 млн. лева. От малките дестиларни приходите за цялата минала година са 728 хил. лева.

От началото на тази година влязоха в сила промени в Закона за данъчните акцизи и складове, които позволяват варенето на ракия от малките дестиларни само в периода от 1 юли до 31 декември.

Ако казаните са до 500 л, имат клиенти и за след Нова година, трябва да уведомят изрично Агенция „Митници” в срок от 14 дни. Целта е да не се губят приходи от незаконна дейност на казаните и производството на алкохол от продукти с неясен произход.

В началото на месеца производители на домашна ракия излязоха на протест срещу тези промени. Те настояват, че новото законодателство ще доведе до фалит на малките казани и настояват да бъдат върнати старите правила.

Конституционният съд пък единодушно отхвърли искането на омбудсмана Мая Манолова за отмяна на новите текстове в закона. Преди да пусне жалбата до КС, омбудсманът изслуша исканията на редица "едри" производители на ракия за "лична консумация" и се ангажира да намери решение на техните проблеми.

Според конституционните съдии обаче омбудсманът има право да сезира само в защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.