Снимки

Природозащитниците сега да скочат. Когато някой краде оградите, за да лови риба или за да си закрива курника. А оградите се оказва, че са за запазване на животинските видове покрай магистралите. Ама от там пари няма, защото вече са дадени. И животните нямат много голямо значение. Там някакви си птици. Да не летят покрай магистралата. А бракониерите пък да ловят рибите с китайските мрежи. Едва ли някой ще им даде пари, за да блокират пътя. Не на еколозите, а на онези с челниците, които крачат из центъра на София и подсвиркват. Голяма част от тях може би не взимат пари, но има една малка, за която можем да поспорим. Тази, която надъхва останалите. Но нека да ги надъха и за мрежите за защита на животните. Да ги надъха за сечта в горите. Да ги надъха за нехуманното отношение в някои птицекомбанати. Да има някаква полза и от тях. А не само да люпят семки по гладките улици на столицата и да си разхождат новите планинарски обувки. Иначе извън псевдозелените, кражбата на оградите показва много грозна реалност. Чак нереално грозна. Тази, в която някой краде неща, направени с пари от Европа, за да покаже колко сме далече от европейците. И с крадените неща отива, за да лови нелегално риба, защото така му е по-евтино. Но той няма да я продаде, за да покаже, че живее в капиталистическа България, а ще си я хвърли на кучето, за да демонстрира точно къде се намира. А ако остане нещо, ще нахрани и котката. Другото ще хвърли. По същия начин, по който е захвърлил така модерните евроатлантически ценности, които дори не знае какво означават. Той знае какво означава просто да нарушава правилата и да краде. Дали ще е от общината, от държавата или от Европа, за него кражбата си е все бонус. И колкото и да ни се ще да сме еколози, да пазим животните и птиците, то реалността е, че не можем да опазим дори самите себе си и то от самите себе си. Какво остава за животинските видове. Рибари много, риболовци малко. Еколози много, природозащитници никакви. Това е положението. И дори ток да пуснат по оградите, за да не ги крадат, то българският гений ще си закачи парното за електрифицираната ограда и пак ще краде. И не говорим за ромите. Говорим за онези нахални българи, които са по-зле и от циганите. За които няма данъци, няма скрупули, няма морал, няма нищо свято. Има само аванта. Тези същите, които сядат във Фейсбук, за да се оплачат, че през новата магистрала прелитат птици и тичат лисици, но не осъзнават, че е именно заради тяхното безочие. Те са толкова хора, колкото зелените са лилави и колкото жените с токчета и челници са планинари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.