- Г-н Марков, в петък турист загина, след като бе затрупан от лавина в Рила. Кажете има ли още повишена опасност и какво ще посъветвате туристите?

- Опасността от лавини остава, дори тя ще се увеличи, тъй като очакваме да завали още сняг. Вече сме близо до 4-а степен по 5-степенната скала. Това, разбира се, зависи от снежната покривка, която ще падне през следващите два дни. Най-голяма е опасността в района на Рила, Витоша, Средна Стара планина. Сравнително по-малка е опасността в Пирин, където снежната покривка е по-малка. Ситуацията е наистина сериозна.

  • - Какво трябва да имат предвид скиорите и туристите, тъй като все пак трябва да правим разграничение?

- Така е, има разлика. Туристите, които отиват в планината, наистина трябва да бъдат подготвени. Те трябва да познават много добре маршрута, по който се движат, за да преценят обстановката, да следят метеорологичната обстановка. Не бива да предприемат излети по непознати маршрути. Ако се движат по високите части, да се съобразяват с маркировката. Екипировката също трябва да бъде съобразена със зимните условия, за да ги защити от студовете.

  • - Карат ли често скиорите извън пистите и колко опасно е това?

- Що се отнася до скиорите, ние ги съветваме да карат само по утъпканите писти. Така могат да намалят риска от инциденти. Хората, които искат да се спускат на необработени терени, трябва много добре да познават района, да знаят дали е лавиноопасен и каква е снежната покривка. Много е важно да имат със себе си т. нар. лавинен уред. Това ще позволи на планинските спасители по най-бързия начин да ги намерят и да им окажат помощ. Също така трябва да носят със себе си лавинна сонда и лопатка. Това е задължително, особено за хората, които карат извън пистите.

- Пропуска ли се обаче това?

- За съжаление повечето от хората не са оборудвани и особено последният случай доказа това. Ако сноубордистът имаше лавинен уред, спасителите щяха да го открият много по-бързо и може би щяха да спасят живота му. Става дума за животоспасяващи неща.

- Можем ли да кажем, че скиорите и туристите в повечето случаи разчитат предимно на късмета си?

- Донякъде е така. Всъщност хората, които карат извън пистите, не са добре подготвени, не познават добре правилата за каране в такива места, не се съобразяват със снежната покривка, със съветите на спасителите. Бих казал, че те надценяват своите възможности, не съобразяват лавинната опасност и това може да доведе до инциденти.

- Какво може да провокира една лавина, кои са факторите?

- Сред най-важните фактори е наклонът на склона. Склоновете с наклон около 30-40 градуса са най-опасни, особено тези, които нямат никаква растителност. Голямото количество сняг също е предпоставка. Ролята на вятъра, който натрупва определено количество снежна покривка в определени склонове, също трябва да се има предвид. Причината е, че снежната покривка може да не е толкова голяма, но самият вятър да е натрупал сняг на някои места. Това също може да предизвика лавина.

- Знаете, че поне до сряда сме в леден капан. Можем ли да кажем, че след това със затопляне на времето опасността от лавини се увеличава?

- Опасността се увеличава първо от количеството сняг, което ще се натрупа. Също така сноубордистите и скиорите, които карат извън ски пистите, трябва да имат предвид, че снегът, който ще навали тези дни и ще падне върху заледена основа, също е предпоставка за образуване на лавина. Така че трябва да са много внимателни.

- Зачестяват ли лавините през последните години, колко са загиналите?

- Няма точна статистика, но не бих казал, че случаите зачестяват. Годината наистина започна лошо, но миналата имахме един смъртен случай на попаднал в лавина. Общо взето има по 1-2 жертви за година, но все пак става дума за човешки живот. Нека обаче повечето от хората да не си мислят, че са застраховани и на тях не може да им се случи нещо лошо. Апелирам да не са самонадеяни.

  • - Може ли в опасно място турист сам да предизвика лавина?

- Да. Дори в повечето от случаите скиори или сноубордисти сами предизвикват лавини.

- Ако обаче попаднем в капана на лавина, има ли някакви препоръки, които може да спазваме, или е късно?

- По-скоро е късно. Хората, които добре познават планината, по принцип избягват опасни склонове и не се спускат там. Така че не бива да предизвикваме съдбата.

- Каква беше 2016 година за вас, колко спасителни операции проведохте?

- Изтеклата година беше нормална от гледна точка на травматизма и спасителните акции. Оказали сме помощ на 1967 души, като 1889 човека са били по ски пистите. Там има най-голямо струпване на хора и съответно най-много травми. За радост обаче случаите не са сериозни. Провели сме 78 акции във високата планина, извън ски пистите, които са свързани с още по-голяма организация и което изисква повече планински спасители. Няма нещо необичайно в сравнение с минали години.

- Продължава ли тенденцията туристите да не се застраховат или българинът се промени в това отношение?

- За съжаление не мога да кажа, че има положителна тенденция. Последните два случая на връх Ботев също показаха, че хората са без застраховка. Българинът продължава да не се застрахова, когато излиза в планината.

  • - Как си го обяснявате, коя е причината според вас?

- Не мога да си го обясня. Най-вероятно това е застрахователната култура на българина. Всеки си мисли, че на него няма да му се случи нещо лошо при излизане в планината. След това обаче им се налага да плащат много по-големи суми за оказаната им помощ.

- Какво ново като тенденция ви прави впечатление при туристите? Често си говорим за манията около селфитата от такива места.

- От миналата година има тенденция на излизащи през нощта на Витоша, за да си правят снимки. Но хората трябва да бъдат много внимателни. Също така отчитаме увеличаване на броя на хората, които карат извън пистите. Освен че усещането е приятно, те трябва да бъдат внимателни, а терените да са почистени. Сноубордистите също обичат необработени терени.

 

Визитка:

Роден е през 1954 г. в Габрово

Завършил е НСА, треньор по алпинизъм

В БЧК е от 13 години

Застава начело на ПСС от началото на 2016 г.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хуманизъм и електронната гега

Родните пастири ще трябва да водят дневник при извеждане на животните на паша, когато те са на свободно отглеждане. Не става ясно обаче дали става дума за обикновен тефтер, или чобаните ще трябва да вземат под мишница таблет, лаптоп или дневникът ще бъде инсталиран в гегата им (виж стр. 8).

2 млн. висшисти, а говорим за глад за кадри

По последни данни на Евростат българите в трудоспособна възраст (25 - 64 г.), които са завършили висше образование, са 27,8%, което се равнява на почти 2 млн. от населението на страната ни (виж стр. 2).