Снимки

- Господин Григоров, екипите на БЧК се върнаха преди броени часове от Хитрино. Какво е положението там, хората от какво имат нужда?

- Положението е каквото беше и в първите часове след взрива. Източването на цистерните продължава. Ще знаем със сигурност от какво има нужда там след два-три дни, когато ни пуснат да влезем. Тогава ще бъде направена и реална оценка на щетите, ще стане ясно какви поражения са нанесени на инфраструктурата. Хората имат нужда от съпричастност, да знаят, че другите мислят за тях и че няма да бъдат оставени в бедата им. БЧК винаги е помагал на тези, които са в нужда. Не бива да се забравя, че най-напред действат държавните институции, а ние сме тези, които подкрепяме тези държавни институции. Пожарникарите бяха първите на мястото. Те заслужават адмирации за направеното от тях, за храбростта им, за това, че рискуваха живота си, за да влязат в червената зона и да гасят цистерните, които всеки момент можеха да избухнат. След тях влязоха спасителите с кучета на Планинската спасителна служба при БЧК, наши психолози са на място, работят с пострадалите и близките на загиналите. Хората имат нужда от увереност, да знаят, че ръката, която всички им подаваме в момента, ще ги изправи на крака. Но за това ще са необходими поне пет-шест месеца. Едва когато се построят къщите, ще трябва да се оборудват.

- Ако някой иска да помогне, какво трябва да изпрати – храна, дрехи, пари?

- В момента там е омбудсманът Мая Манолова. Останаха ваучери за храна от съвместната ни акция за подпомагане на миньорите. Ще бъдат раздадени около 600 ваучера на обща стойност 12 000 лева. Отделно от това заедно с Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика заделихме част от пакетите по европейската хранителна програма, те ще бъдат предоставени на хората в Хитрино. Осигуряваме и храната за настанените в кризисния център, както и храната на работещите на терен. Не е необходимо да се правят апели. Към момента няма нужда от събиране на дрехи и храни. Нека хората почакат, да влезем вътре в зоната, за да преценим какво е останало, от какво ще имат потребност хората. За това е още рано. Към момента българските граждани могат да дарят едно левче, ако наберат на телефона си номер 1466.

- Тези дни обаче мнозина сигнализираха, че не могат да дарят левчето си на този номер. Защо?

- Няма проблеми, има технология. За да дари човек, на мястото на текста, след като избере 1466 за SMS, трябва да постави някаква буква, цифра, знак, за да бъде изпратено съобщението. Едва тогава получава обратния отговор с благодарност, че е дарил един лев за пострадалите в Хитрино. Упоменатият телефонен номер първоначално беше дарителският номер, на който се набираха средства за бежанците. Затова в първите три часа на кампанията хората получаваха благодарност, че са дарили за бежанците, но всъщност левчетата им са в сметката за хората от Хитрино. Скоро мобилните оператори смениха текста.

- Имате ли информация каква сума е събрана от момента на обявяване на набирането на средства?

  • До 16,00 ч. на 12 декември от SMS-и са събрани 331 923 лв., от дарения по банков път - 60 214,39 лв., от онлайн дарения –

4738,00 лева. Това прави общо 396 875,39 лева. Отделно се обаждат корпоративни дарители. Кампанията за Хитрино тепърва ще набира скорост.

- На кого ще бъдат изпратени събраните средства от телефонната кампания, как ще бъдат разпределени?

- По сметката на селото.

- Тоест на кметството?

- Да. Аз не знам точно как ще ги разпределят там. Нямаме контрол върху това.

- Няма ли все пак някой да упражни контрол, за да се опази доверието на дарителите?

- Предстои да бъде направен обществен съвет с председател омбудсманът Мая Манолова. Поканихме в него и кмета на село Хитрино Нуридин Басри Исмаил, за да може средствата, събрани по линия на БЧК, да бъдат прозрачно разпределени. Българският народ иска да знае две неща – да има ясна визия за какво дарява и да знае, че като даде нещо, то отива там, за където е дадено. Ние ще постигнем тази прозрачност чрез работата на обществения съвет. А какво ще прави кметството с тези пари, кой ще ги разпределя и как, ние не знаем и не искаме да се бъркаме в работата им.

- Тоест делегирате им правата да се разпореждат със средствата, предоставени с посредничеството на БЧК?

- Не делегираме права на никого. Кой каквото иска да прави, да прави. Веднага се появиха фалшиви сметки и акции, към които ние нямаме отношение.

- Как човек може да се информира дали една акция е истинска или фалшива?

- Единственото, по което човек може да се ориентира, е обявената сметка за Хитрино на сайта на БЧК, набирателната кампания със SMS-и и онлайн даренията. Това е единствената гаранция, че тези пари ще стигнат до хората. За друго ние не поемаме ангажимент.

- БЧК има ли ресурс, специалисти, които да се присъединят към групите за отстраняване на последствията от аварията?

- Не бива да се забравя, че основно задължение при отстраняване на щетите от подобни аварии е на държавата. БЧК сме в тила, подпомагаме държавните институции и хората. Ние не сме тези, които ще отстраняваме повредите или ще работим по възстановяването на инфраструктурата. След седмица, когато специалистите влязат в червената зона и бъде направен анализът от щетите и степента на замърсяването, ще стане ясно от какво ще има нужда. Ако се наложи, БЧК ще призове и доброволци.

- Доброволци се отзовават, имаше много и в наводнения варненски квартал Аспарухово преди две години. Някои обаче си изпатиха от работодателите и бяха изгонени от работа заради „самоотлъчка”. Как да се реши този проблем?

- В цяла Европа, в целия цивилизован свят доброволчеството е регламентирано със закон. И ние сме в семейството на европейските държави, но такъв нормативен документ нямаме, независимо че четири-пет правителства си прехвърлят едно на друго закона за доброволчеството като горещ картоф. Така този проект още не е влязъл в Народното събрание.

- Имате ли обяснение защо?

- В тази дейност има много рискове. Доброволците излизат от работа за няколко дни, освен това подлагат живота си на риск. Някой трябва да поеме ангажимент за тях. В крайна сметка държавата е тази, която трябва да застане зад тази идея. Вероятно заради това отлагаха въпросния закон толкова време. Много се надяваме проектът за такъв нормативен акт да влезе в парламента през февруари – март. Използвам авторитетната агенция „Монитор”, за да се обърна към хората и да им кажа, че ние сме един достоен народ със заложено съпричастие и желание да помагаме на хора в нужда. Жителите на Хитрино вече чувстват подкрепата на цяла България. Можете и вие да им окажете помощ, като изпратите SMS на телефон 1466 или на банковата сметка на БЧК:
IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
Чрез on-line дарения на сайта на организацията:

  • през Epay за ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES

с Транскарт БЧК - БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / BRC – VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES]


Визитка:

Христо Григоров е завършил международни икономически отношения и Висшия медицински институт, специалност „Фармация”

От 2001 г. той оглавява Българския червен кръст

Тази организация помага на бедстващите от пороите и бурите хора


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.