Мощни магнитни бури ни морят 6 дни

Мощни магнитни бури ни морят 6 дни

Главоболие, втрисане, изпотяване, световъртеж и промени в стойностите на кръвното налягане може да споходят повечето хора в идните 6 дни у нас и по света. В този период се очакват мощни магнитни бури, сочат прогнозите на Международната космическа станция.  До петък силата на слънчевите изригвания ще расте, а през почивните дни постепенно ще започне да намалява. След това се очаква от 11 октомври да има десет дни на възбудена магнитосфера. Експертите са категорични, че октомври ще бъде труден, а в съчетание с климатичните промени е възможно много хора да се тръшнат на легло. Последният пик на активно магнитно лъчение е бил на 4 август, което е продължило около три дни. През средата на юли също е имало силни магнитни бури. Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със скорост 400-1000 км/сек. и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.
Броят на чувствителните към това явление хора у нас достига до цели 80% от населението. През 70-те години на миналия век те са били около 30-35%. Причината за рязкото увеличение се крие в начина на живот и факта, че все повече и повече се отдалечаваме от природата. По-чувствителни към магнитните бури са хора със сърдечни заболявания, слаба имунна система и хора с високо кръвно и голям стрес. Тези бури обаче влияят и на здрави хора. Младите и спортистите са сред най-малко засегнатите.  Учените казват, че при наличие на магнитни бури се потиска произвеждането на хормона меланин, който помага за адаптиране към околния свят. Силните магнитни бури нарушават и биоритмите на организма. За огромно съжаление никой от нас не може да се скрие от магнитните бури, защото те могат да проникнат навсякъде.
Хората предварително се настройват, че ще им е зле при магнитни бури. При здравите хора се наблюдава раздразнителност, главоболие, сърцебиене, трудно справяне със служебните задължения и най вече проблеми със съня, обясняват лекари. Причината е, че магнитните полета влияят на естествения хормон на съня. Почти нищо не може да се направи срещу тях, но поне не трябва да стои дълго време на открито и на слънце, препоръчват лекарите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.