Снимки

Едва 11% от българските малки и средни предприятия въвеждат иновации в производствата си. За сравнение 40% от бизнеса в държави, като Германия, Швейцария или Холандия, инвестира в новости. Това съобщи директорът отдел „Иновативни политики за растеж” в Европейската комисия Марк Никлас по време на бизнес форум „Индустрия 4.0” в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. По думите му иновациите и цифровизациите вървят ръка за ръка и бизнесът не може да избяга от тях. „Имаме единен пазар с 500 милиона потребители, повече от 20 милиона бизнеси и това ни помага да предоставим качество. Въпреки всичко, европейската промишленост се намира в добра форма. Водещи сме в секторите с добавена стойност. Но в услугите, които са с ниска стойност, имаме доста голяма конкуренция. Например при търговията имаме оборот от 740 милиона евро на ден. Можем да го постигнем само ако сме конкурентно способни”, заяви Никлас, като подчерта е особено важни са партньорството и сътрудничеството.

Основните предизвикателства и пред българската индустрия представи и вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му през 2016г. производителността на труда у нас се увеличава с 2,6% годишно в реално изражение. Ако обаче има предприятия, чиято конкурентноспособност зависи само и единствено от ниските работни заплати, то за тях предстоят тежки дни, заяви Дончев.

„Което макроикономически погледнато, не е кой знае какъв проблем. Ако има такива производства у нас, които са базирани само на това – по-добре е те да приключат с цикъла си по естествен път и тази работна сила да бъде ангажирана от производства с по-висока добавена стойност и които могат да осигуряват по-атрактивно възнаграждение”, каза той. По думите му за българите звучат леко подозрително фрази, че страната ни е индустриална сила. Статистиката обаче сочи точно това. „При среден дял на индустриалното производство от близо 28% от брутния вътрешен продукт, България има по-високи показатели дори от средноевропейския и дори от средната световна величина. Сравнено със съседите – Гърция има 15,8 %, Румъния има 32% , Франция – 19,4%, Германия – под 1 %.”, изреди вицепремиерът. Според статистиката промишленото производство у нас има ръст с 4,3% на годишна база към юли т.г., а ръстът на ръстът на преработващата промишленост е с над 6,3% и в същото време имаме спад на добивната промишленост, каза Дончев.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Fibank търси най-успешните български компании

За седми пореден път авторитетният конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ ще отличи най-успешните български компании. Инициатор на проекта е Първа инвестиционна банка (Fibank), а мисията на конкурса е да фокусира общественото внимание върху примерите за устойчив бизнес у нас и да популяризира широко добрите бизнес идеи и практики. 

Стартира приема на европроекти за „сговорни земеделци“

Приемът на проекти за учредяването на групи и организации на производители стартира от днес. Общият размер на средствата по дългоочакваната мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода (ПРСР) е 7,56 млн. евро.