Снимки

1083 строителни фирми у нас са пред фалит или вече са обявили банкрут от началото на 2014 г. до февруари 2018 г. Това съобщи Милена Виденова, управител на „Кофас България“.

Според данните от началото на настоящата година 12 строителни предприемачи са в открито производство по несъстоятелност, а други 7 вече са обявили фалит. В рамките на четирите години най-много строители са били пред фалит през 2014 г. - 143 компании. В тази година е имало и най-много фалити на строителни компании - 141.

Оказва се, че строителството е най-рисковият сектор в страната. „Цените на имотите в много страни са надценени, а в България има много голямо увеличение на разрешителните за строеж - 19%“, коментира Виденова и допълни, че задлъжнялостта на домакинствата е голям проблем в световен мащаб.

Икономистът Грегорж Шилевич даде за пример Великобритания, където за миналата година е отчетен ръст от 9% на фирмите в несъстоятелност, като се очаква през 2018 г. броят им да се увеличи с още 10% заради Brexit. Деклан Дали, изпълнителен директор на „Кофас“ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сподели, че през 2017 г. е отчетен 4,4% ръст в световната търговия, като се очаква за тази година увеличението да бъде в размер на 3,7 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.