Снимки

Скелет от Средновековието със забита в гърдите стрела и парченца керамика откриха археолози при разкопки в центъра на Пловдив. Човешките останки са на възрастен индивид, като все още не е ясно дали са на мъж или на жена. Откритието ще бъде изследвано от доц. Томов от Медицинския университет. Костите са били открити от екип от археолози от Пловдивския археологически музей с ръководител Мая Мартинова.

Само преди 4 дни те започнали да проучват терена край Одеона в сърцето на Пловдив, на който общински имот имаше павилиони за търговия. Със заповед на кмета Иван Тотев павилионите бяха премахнати преди няма и десетина дни, след което там започнаха да работят археолозите. Тяхната цел е да подготвят терена, върху който в бъдеще трябва да бъдат изградени Билетен център и туристически сервизни помещения към Одеона.

Скелетът, открит край Одеона, със забита в гърдите стрела

Още в началото на разкопките екипът археолози се натъкнал на останките със стрела в тях. Намерената край костите керамика, както и стрелата, датирали скелета от 11-12 век. Костите са били разпръснати от по-късни строителни интервенции, обясни археологът Мая Мартинова. „Не можем да кажем дали е загинал от стрелата, или тя е оставена, като гробен дар, защото костите не са подредени”, каза археоложката.

Това не е единственото погребение от Средновековието, което археолозите са разкрили край Одеона. „Там се намира средновековен некропол, който преди години е проучван от мои колеги и те са откривали там и други погребения”, каза още Мартинова. Продължителността на разкопките зависи от метеорологичните условия и археолозите вероятно ще работят по терена и след Нова година.

Този септември при разкопки на Небет тепе археолози от Пловдив откриха друго странно погребение. Скелетът бе на средновековен бандит от 13-14-ти век, който е бил погребан легнал по корем и с вързани на гърба си ръце. Около трупа му не е имало погребални дарове, каквито били традициите в онези векове. Заради това екипът археолози, които проучват разкрития некропол, с ръководител археолога София Христева, смятат, че погребаният скелет е на мъж, който е вършил престъпления. Според специалистите със сигурност погребението не е на вампир, но скелетът тепърва ще бъде проучван. Предполага се, че смъртта на древния мъж може да е настъпила след пречупване на гръбнака. За да са сигурни каква е причината за кончината му, ще бъде извършен антропологичен анализ. Общо осем погребения са били разкрити в некропола на Небет тепе, като в два от гробовете са били намерени погребални дарове – мъжки пръстен и бронзови женски обеци.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коала стана рибар (ВИДЕО)

Семейство, излязло на риболов край брега на река Мъри в Австралия, е заснело удивително видео с коала, подвизаваща се като въдичар, съобщи ЮПИ.

Стартът на изследователския апарат

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

Стартът на изследователския апарат "Чанъе 4" е планиран във втората половина на тази година.

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".