Без значение дали плащаме синя, зелена или жълта зона, ние все сме си селяни. Зоната не ни прави граждани. Граждани ни прави това да си изхвърляме боклука в кофите, а не през прозореца, да не си мятаме фасовете от колата на светофара и да не наричаме хората, които пътуват с метро, селяни. Селяни са жителите на някои новообразувани квартали, в които няма зони. Те сушат гащите си в кухнята, карат коли, които са боядисани като с баданарка и ходят до магазина с подпетени обувки. Те са селяните. Не останалите. И на тях дори да им се сложи зона, ще започнат да протестират. Те протестират дори когато искат да построят блок в частната градина пред блока им. И не за друго, а защото няма къде да им акат кучетата. И същите тези граждани не си събират изпражненията на песовете, а ги оставят, за да могат децата да ги настъпят. Но те не са селяни за себе си, останалите са селяни. Тези, които искат да строят. Малко отклонение – ако искате полянки, си стойте в селските къщи и си разхождайте песовете на двора. Щом сте дошли в големия град и претендирате, че сте граждани, то тогава ще свикнете да виждате бетон. В града има бетон, няма сеновали. Приемете го. И е хубаво да се сложи зона навсякъде. Поне натуралните селяни да се редуцират, а прикритите да се натурализират. Няма значение колко есемеса сме пуснали. Те не ни правят урбанизирани. И спечелените за общините пари са малко. Не за друго, а защото всеки селянин иска да избегне зоната. Той си паркира колата по градинки, под мостове, на тротоари. И спори. Нямало знак. Нямало отстояние от кръстовището. Нямало маркировка. Все се опитва да мине тънко. Все едно е в селската кръчма и се пазари с косматия барман дали ракията е домашна или купешка. Е, и ракията е купешка, и зоната е платена. Не може да спреш в центъра на София и да не платиш нищо. Не може да зарежеш колата си до морската градина в Бургас и да си гратис. Не може да се разхождаш из центъра на Варна, а автомобилът ти да пречи на останалите. За тези неща се плаща. Идеята е не да се печели, а да се намалят селяните, които искат да паркират „на перпендък“ в центъра на града. И платената зона няма да ги направи граждани, просто ще ограничи достъпа на селяните до центъра на града. Ако може поне милионите, спечелени от паркиране, да се похарчат за интеграцията на простаците. Не трябва много. Просто да ги превъзпитат малко. Достатъчна е една екскурзия в чужбина, където да видят как се държат цивилизованите хора. Доказано е, че дори най-големия простак като отиде зад граница, се връща малко по-цивилизован. Та с парите от платеното паркиране може да се водят хората на почивка. Ей така, просто да поразгледат. Да видят. И да се запознаят. Пък може и да поприхванат нещо.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.