Снимки

Чужденци от три континента пристигнаха във Велико Търново, за да изучават българския език, културата, традиции и обичаи. В продължение на почти цял месец старопрестолният град е домакин на четиридесетото юбилейно издание на Международния семинар по българистика. Форумът беше открит от ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, зам.-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков и областния управител проф. Любомира Попова.

Участниците в семинара са над 100, а държавите, от които идват – над 30 в Европа, Северна Америка и Азия. Организатори на обучението и всички съпътстващи събития са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и просветното министерство, с подкрепата на Община Велико Търново. В поздравителния адрес от кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе подчертано, че през четирите десетилетия Велико Търново се е утвърдил като притегателен и обединителен център за хора от целия свят, от различни нации и етноси, водени от желанието да изучават езика, културата, обичаите и традициите в България.

Сред гостите тази година са съдия от Германия, адвокат от Украйна и журналист от Русия. Най-младите участници са трима 19-годишни студенти, а най-възрастен участник е британец на 66 години, който вече има 9 участия в семинара и все още продължава да идва запленен от красотите на Търновград. За да направят престоя в Търново наистина незабравим от ръководсвото на университета са измислили различни забавления за участниците. Облечени в български народни носии те ще вземат участие в Сватбата за Гинес, която ще се проведе край Арбанаси на 23 юли. По време на тазгодишния семинар отново ще има срещи и срещи и семинари, посветени на българската история, бит, култура, фолклор, етнография, изобразително изкуство, кухня  и кулинария. В рамките на фестивала са предвидени изучаване на български народни песни и танци, посещение на архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” и запознаване с традицонните български занаяти там. Ще има екскурзии и до Троян, Трявна, Орешака, Черноморието и др. български дестинации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.