Деца, равни-и-и-с!

Деца, равни-и-и-с!

Българските деца в развитието си проявяват твърде много индивидуалност – едни започват да говорят по-рано от други, да мислят логично преди очакванията, да проявяват определено талант в една област за сметка на друга. По всичко се вижда, че самораслячетата, надскочили на ръст подравнената тревичка, не са желани.

Как иначе да си обясним мераците за „Наредба за стандартите за ранно детско развитие”. В нея са разписани на колко месеца малкото дете трябва да проходи, на колко да се хваща в редичка или кръг, на една, две и три годинки какъв речников запас има и какви изречения да съставя. Явно българското дете трябва да се развива по стандарт, тоест по калъп. Не е ясно обаче, какво ще се случи с мъничето, което упорито не иска да се хване за ръка и нареди в кръг в определена възраст или категорично не желае да състави изречение. Дали пък такива малки индивидуалисти няма да бъдат изпращани в детски градини за недоразвити?! По времето на соца имаше какви ли не заведения, в които натикваха различните по мислене и възможности. Нещо повече, вратите им бяха широко отворени най-вече за тези, които се отличават от другите и упорито отказват да се хванат на хорото и играят по чуждата свирка. Видимо, ако въпросната наредба стане факт, децата ни ще трябва да се снишават и равняват по общата сива маса, от която ние в недалечното минало така упорито се стараехме да се оттласнем.

Действително детските психолози, логопедите, педиатрите имат своите стандарти, по които следят развитието на децата. Но не всички деца са еднакви и това е една от ценностите на живота. Защото не уравновиловката, а нестандартността на мисленето създават големите научни открития, възхитителните произведения на изкуството, оставят диря в историята на човечеството.

Спомнете си Франсис Скот Фицджералд и Агата Кристи. Те са проговорили късно, страдали са от дислекция, но човечеството ги познава с техните романи. Джон Ленън е имал същият проблем. Към групата е и Алберт Айнщайн, който казва „Въображението е по-важно от знанието”. Това са хора извън схемите, надскочили традиционното мислене и аксиомната рамка. Илюстрира ги и великият Роден, известен със скулптурата си „Мислителят”, той също е от нестандартните деца, за които навремето се е смятало, че са неразвити.

Едва ли има родител, който да не иска неговото отроче да не сподели славата на един от големите умове или творци, и да е доволен, че и неговото мишленце е сиво като всички останали.

Дали едно дете ще проговори по-рано или по-късно, е нещо строго индивидуално. Всяко хлапе живее в различна среда, има различна генетична даденост и свои темпове на развитие. Факт е, че напоследък децата проговарят все по-късно. И това е напълно обяснимо. В миналото около детето са били родителите, братята и сестрите, те са му давали информацията за света, пречупена през техните виждания. Днес детето е потопено в информация от самото си раждане, то живее в света на звуците – радио, телевизия, компютри, телефони, прекалено много сменящи се картини и хора. То се научава да борави първо с дистанционното, а след това да говори. Затова все повече бебета вървят по стъпките на билингвистите и трилингвистите, въпреки че всички вкъщи говорят един и същи език. Научат ли се обаче да ги различават, не само проговарят, но и започват да мислят логически твърде рано за възрастта си. Бебетата и малките деца имат едно неоценимо предимство пред нас – те знаят стойността на жестовете, на мимиките, на усмивката, на гушкането, на говора без думи. Те по природа знаят философията на живота: многото приказки размиват смисъла.

Трябва ли да равним на плаца на живота от малки и да ги сложим в рамки? Не. Можем да им помогнем с повече общуване, но от тях няма да направим личности, ако ги ограничим да бъдат това, което са.

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.