Снимки

Междинните резултати от проверката на 60 храни от западни производители, предлагани както у нас, така и в останалите страни от ЕС е показала, че вносното детско пюре и на италиански макарони, които у нас се продават на двойно по-високи цени, отколкото в магазините в Западна Европа. Това обяви днес земеделският министър Румен Порожанов. По думите му данните сочат още, че

по-скъпо се продават около 40% от изследваните храни

за двоен стандарт в България, спрямо страните откъдето са внесени. Той уточни още, че резултатите ще станат ясни до дни, защото в момента се изчакват физико-химичните данни.

По проблема със защитата на насажденията у нас от градушки, министърът уточни, че се обсъжда идеята част от вноските на застрахователите да влязат в бъдещото предприятие за борба с градушките. „Концепцията беше включила нещо, което лично не подкрепям. Идеята на това предприятие е да замени агенцията по градушките, за да обхване третирането на градоносния проблем в цялата страна. В момента се изграждат още няколко площадки и земеделските площи ще нараснат като покриваемост”, каза Румен Порожанов. По думите му около 30-33% от посевите в момента у нас

са защитени с ракети, което е по-скъпо.

Има идея земите в добруджанско, които не са покрити, да бъдат обхванати по самолетен способ. Така щели да бъдат предпазвани и насажденията около София, както и самият град. Друга идея е земеделските производители да плащат по 50 стотинки да декар, без пасища и ливади, за да имат защита от градушките. „Не може държавата да се ангажира изцяло с този процес”, бе категоричен министърът.

Румен Порожанов посети вчера стопанството на Тодор Илиев, който има 13 000 декара насаждения в Съединение, 7000 от които са засети с ориз. Министърът се запозна с хода на пролетната сеитба и ползването на горива за земеделски нужди, като подкрепи позицията на фермерите, че те са крайни потребители, а не търговци.

 

Саудитска Арабия вдига завод за фуражи край Шумен
Страната ни е направила инвестиционно предложение към Саудитска Арабия за изграждане на голям и модерен завод за фуражи край Шумен. На 16 април представители на Държавната инвестиционна компания на Кралството ще имат срещи в шуменско със зам.-министър на земеделието у нас. Това съобщи още министърът на земеделието Румен Порожанов.
„Направили сме инвестиционно предложение към Саудитска Арабия за завод за фуражи с голям капацитет, който да прави до 500 000 тона фуражи, включително и люцерна. Защото в Саудитска Арабия имат голям проблем с цената на водата, която ползват за напояване. Там имат решение да спрат да напояват и да правят разход за фуражи. Оттук нататък ще си внасят фуражите. Затова ние им направихме едно много добро предложение за модерен завод, който не само Саудитска Арабия, но и регионът да бъде един потенциален пазар”, каза министърът на земеделието и добави, че в изграждането на завода за фуражи може да се включи и българската държава.
Министърът информира за проведена от него среща с представители на водещи асоциации на земеделски производители у нас, за да се обсъди предстоящото участие на България в международното търговско изложение от хранително-вкусовата промишленост в богатото на петрол Кралство.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха нож в гърба на кръчмарите

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха ножа на търновските кръчмари. Местните съдържатели на кръчми и всякакви други питейни заведения споделиха, че ранното отпадане на някои от сочените предварително за фаворити национални отбори, е ударило много лошо по бизнеса им.