Снимки

Аферата “ЕВН” закономерно стигна до енергийния олигарх Иво Прокопиев. Тарторът на кръга „Капитал“ се сдоби с обвинение, след като Софийската градска прокуратура го подведе под наказателна отговорност по делото за продажбата на миноритарния дял акции в „ЕВН Електроразпределение България“ АД през 2011 г., съобщиха от държавното обвинение. Фалиралият скандален бизнесмен, който се

пробва да се върне на политическа сцена

чрез новоучредената партия на „Агнешките главички“, е привлечен като съучастник на бившия финансов министър Симеон Дянков. Според данните на прокуратурата ексшефът на финансите у нас е ощетил българските пенсионери, като е разписал парите от приватизационни сделки да не влизат в Сребърния фонд, а да се наливат в държавно дружество, което да ги управлява. Така кръгът на хората, които ще бъдат изправени пред Темида за едно от най-скандалните ужилвания на хазната през новия век вече наброява четирима души. По сделката обвиняеми освен Прокопиев са шефът на фирмата му „Булброкърс“ Радослав Рачев, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, а на 18 януари ще бъде подведен под отговорност и ексфинансист №1 Симеон Дянков. Причината за забавянето е, че той известно време се кри от разследващите и адвокатът му се свърза с прокуратурата чак след като стана ясно, че клиентът му се издирва от СДВР.

Конкретното обвинение срещу Прокопиев е, че в периода май - юни 2011 година умишлено улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията, подчертаха от прокуратурата. След като му е повдигнато обвинение, Прокопиев е пуснат срещу мярка за неотклонение “Подписка“. В момента, в който лъсна наяве, че ще отговаря пред Темида за криминалната продажба на миноритарния дял на ЕВН, типично в свой стил Прокопиев вместо да отговори лице в лице на всички журналистически въпроси,

се скри зад отворено писмо

което беше разпратено по редакционните мейли на големите медии у нас. В него фалиралият олигарх и пресен обвиняем се пробва да изкара делото срещу себе си „клевета“ и „политическа поръчка“. След което нагло допълва, че нямал нищо общо със сделката за ЕВН. В същото време посредник в скандалната продажба бе именно една от ключовите фирми в схемите му - „Булброкърс“.

По това досъдебно производство вече бе обвинен бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков, също свързван с кръга „Капитал“. Бившият енергиен министър и провалил се кандидат за президент от РБ бе подведен под наказателна отговорност за умишлена безстопанственост.

Сделката за продажбата на остатъчния пакет от 33% акции, притежавани от държавата в ЕВН „България Електроразпределение“, бе сключена през Българската фондова борса през 2011 г. Търгът бе спечелен от мажоритарния собственик - „ЕВН АГ Австрия“ на неизгодна цена. Експертиза, поръчана от прокуратурата, е установила, че щетата за хазната е 20,8 млн. лв. Посредник в скандалната продажба е фирмата на енергийния олигарх Иво Прокопиев „Булброкърс“. Сигнал за сделката бе подаден в прокуратурата още през 2013 година от тогавашния шеф на КФН Стоян Мавродиев, според чиито експерти щетата е близо 88 млн. лв. „Прокуратурата не е изчислявала пазарната цена на една акция на ЕВН през 2011 г. , а само е използвала същите формули, но със заложени параметри, приети в ЕС“, обясни преди седмица говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според екипа от разследващи следователи и прокурори вместо изтъргуваните 1600 лв. за акция, цената им може да е била и 5000 лв. и тогава щетата би била много повече от 20,8 млн. лв. Според разследването освен ниската цена на акциите, сделката е минала през платформа в Българската фондова борса, която може да бъде манипулирана. При продажбата на миноритарния държавен дял дружеството

“Булброкърс” е действало като консултант

и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В същото време дружеството е било и оценител на акциите, което трябвало да бъде направено от независим външен оценител, твърди още прокуратурата. Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев бе обвинен за злоупотреба с доверие още през май 2016 година, а в началото на тази година под отговорност първи след него бе подведен бившият вече енергиен министър Трайчо Трайков. Според прокуратурата Трайков като принципал е бил длъжен да следи акциите на ЕВН да се продадат на изгодна цена. Срещу вицепремиера Симеон Дянков като координиращ дейността му също е изготвен обвинителен акт и на 18 януари трябва да се яви в прокуратурата, за да бъде привлечен като обвиняем. На Дянков ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба, свързано с приватизацията. През 2010 година по предложение на Дянков и Трайков МС е създал Държавната консолидационна компания, в която да отиват парите от приватизация, вместо заложеното в стратегия още от 2003 година тези средства да постъпват във Фонда за гарантиране на пенсионната система, т.нар. Сребърен фонд. И така ДКК е получавала парите от приватизационните сделки и е отчислявала само дивидент за хазната.

 

Костов му подари „Каолин” и „Дамяница”

Енергийният олигарх Иво Прокопиев получава на тепсия от ментора си Иван Костов две от най-сладките парчета от приватизационната баница, раздавани щедро на свои хора от Командира след избирането му за премиер – единственото на Балканите предприятие за добив на каолин – „Каолин“ ЕАД, и винпром „Дамяница“.

Подробностите по сделката за „Каолин“ са отполирани на среща с Агнешкия крал Никола Николов – близък бизнеспартньор на Прокопиев и председател на Икономическата комисия в 38-ото НС.

Схемата е прозрачна – РМД-то купува 75% от капитала на „Каолин” при „среднопретеглена справедлива пазарна стойност оценка“ от 7 339 134 лева. Приложена е схемата за плащане на почти половината цена с компенсаторни записи, чиято цена е около 15% от номинала. И на това Прокопиев и Агнешкия крал казват „добра инвестиционна сделка”. Във ведомостите е вписан братът на Прокопиев – Александър, още преди създаването на РМД-то, за да влезе в него. Роля в приватизацията има и съпругата на главния редактор на в. „Капитал“ Даниела Шишкова и фирма „Интегрити корп.“. Едва завършила, Даниела става юрист на „Каолин“ през 1999 г., а след това и член на Съвета на директорите на РМД „Каолин 98”. „Интегрити корп” също е в РМД-то, представлявана от Иван Сливов.В края на 2000 г. собствеността в „Интегрити корп.“ е прехвърлена на „Алфа финанс холдинг“ и на физическото лице Иво Прокопиев. В средата на 2000 г. „Каолин“ е преобразувано в АД. Изпълнителен директор на РМД „Каолин 98“ става Александър Прокопиев. Целта е да се променят клаузи от първоначалния договор и да се гарантира мажоритарен пакет на РМД-то върху завода за 3 г. след продажбата. Така Александър Прокопиев и Шишкова получават 62% от акциите. Новият Съвет на директорите решава цялото увеличение на капитала да се запише на „Алфа финанс”. РМД-то е със 64 489 акции за 64 489 лв. Дребните акционери записват една акция за един лев. Прокопиев и сие закупуват 75% от 567 205 акции на предприятието, т.е. 425 404. Така изтласкват дребните собственици и РМД-то в крайна сметка престава да съществува.

Пет дни след като поема управлението на държавата на 26 май 1997 г., Костов обръща поглед към винпром „Дамяница“ и открива процедура по приватизацията му. Набързо е създадено РМД „Изба Дамяница“ АД. В него обаче изненадващо влиза като акционер и член на съвета на директорите и Филип Харманджиев – дясна ръка и съдружник на Прокопиев. През декември 1997 г. продажбата е факт, като 78% от акциите са придобити от Харманджиев и компания. Цената е смешна – 3 млн. долара, от които веднага трябва да се внесат 10% или 300 хил. долара. Купувачът обаче внася едва 60 хил. долара, а остатъкът е платен много след това, и то с държавни облигации. 90% от цената се плащат с компенсаторки, подобно на схемата с „Каолин“. Към 1997 г. в складовете на винпром „Дамяница“ има 2,4 млн. бутилки готова продукция за над 4 млн. долара. Така само срещу 60 хил. долара, платени в брой, през 1997 г. Харманджиев и Прокопиев се събуждат за един ден вече милионери. Това обаче им се е сторило недостатъчно, защото след 2 г. - през 1999 г., цената за „Дамяница“ е намалена наполовина – от 3 млн. на 1,5 млн. долара.


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Премиерът: Загубихме един от мъдреците си

Почина големият български художник Светлин Русев

Премиерът: Загубихме един от мъдреците си

Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век.

Борисов: Западните Балкани трябва да останат в дневния ред на ЕС

Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на ЕС след българското председателство. Това призова премиерът Бойко Борисов в Загреб след среща с хърватския си колега Андрей Пленкович, който ще бъде по-следващ председател на Съвета на ЕС.