Снимки

Договорката лъсва от контракт с човека на руския олигарх - Косарев

Българският Бърни Мадоф Цветан Василев опита да раздели активи купени с пари на вложителите в КТБ с руските си приятели Константин Малофеев и неговите подставени лица като Дмитрий Косарев.

Напъните на забегналия в Белград пишман банкер да прилапа печелившите компании купени с пари от КТБ, датират още от 2014г., когато финансовата пирамида, построена от Василев около банката, се срути с гръм и трясък и я фалира. Първите другари, които повика на помощ за вторичното разграбване на активи на КТБ бяха именно подставените лица на руския православен олигарх Константин Малофеев. След провала на „Бандата за 1 евро“, на комичната белгийска марионетка Пиер Луврие, през която беше направен опит за закупуване на „Дунарит”, „Авионамс”, БТК, НУРТС, „Планасат”, TV7 и други за 1 евро, на сцената се появи друга от марионетките на Малофеев – Дмитрий Косарев.

Схема

Схемата, по която Василев се беше договорил с подставеното лице на олигарха Малофеев, лъсна още през 2015г., когато „Труд“ публикува договор между БГ Мадоф и Косарев. Текстът на краткия, но иначе прелюбопитен документ гласи: Този меморандум за разбирателство (МЗР) се сключи, като документ, който да придвижи напред отношенията между г-н Цветан Василев (Партньор 1) и г-н Дмитри Косарев (Партньор 2), представлявани от оторизиран пълномощник или лично (според текущия случай) . Партньорите се съгласяват, че този МЗР отразява най-актуалните разговори и ще контролира техните отношения по отношение на дейностите, описани по-долу, и ще оформи основите за договаряне на взаимно приемливо конкретно споразумение (я). Сега и занапред, вземайки предвид взаимните задължения, които произтичат от разумните разсъждения“.

Договорки

Ето, и някои от най-съществените неща, за които се договарят партньорите Василев и Косарев: „Да се основе фонд или фондация в една от европейските страни от Партньор 1 и Партньор 2. Партньор 1 ще внесе във Фонда конкретни активи, описани в Програма 1 към този МЗР. Документацията на Фонда ще конкретизира, че Партньор 1 запазва пълен и безусловен контрол над активите. Приходите от продажбата на каквато и да е част от активите ще бъде разпределена между Партньорите моментално след продажбата при следното съотношение: за Партьор 1 - 80% (осемдесет процента), за Партньор 2 - 20% (двадесет процента)“. След като се договарят да разделят да разделят печалбата от активите на КТБ, които планират да продадат в съотношение 80 към 20, Цветан Василев и руския му другар писмено се уточняват и за още един ключов ангажимент: „Партньор 2 ще осигури на Партньор 1 всякаква възможна и необходима сигурност и защита (включително личната сигурност на Партньор 1 и неговото семейство)“. Тоест Цветан Василев спазарява бъдещето на фирми като БТК, TV7 и „НУРТС“, които са купени с пари на вложителите в КТБ, и които той до момента твърди публично, че не са негови. Бъдещето на тези фирми е да бъдат разпродадени, а крадливият банкер да даде 20% от печалбата на руския си приятел, срещу ангажимента той да охранява него и семейството му. Историята показва, че вече четвърта година след подписването на този договор, Дмитрий Косарев и адвокатите му всячески се опитват да получат контрол над една от „спазарените“ фирми БТК, като засипват български у международни съдилища с жалби. В същото време Василев и до момента живее необезпокояван, нито от власти, нито от кредитори в луксозната си къща в покрайнините на Белград.

Братушки

Какви са възможностите на руските братушки на Цветан Василев да го охраняват можем сами да си направим изводите. Партньорът по схемата 80 на 20 Дмитрий Косарев е силно приближен на олигархът Константин Малофеев, който пък е сред първите руски граждани включени в забранителните списъци на ЕС и САЩ. Според руския "Коммерсант" Косарев е бивш вицепрезидент на "Инфра инжиниринг" - дружество под контрола на олигарха. Доказателство за това е и, че Косарев ползва услугите на същата мощна адвокатска кантора, която обслужва Малофеев в други негови бизнес начинания. Сред другите служители на руския православен олигарх се отличават Александр Бородай и Игор Гиркин-Стрелков. Бородай е първият "министър-председател" на самопровъзгласилата се Донецка Народна република, а преди това PR-консултант в компанията на Малофеев Marshall Capital. Игор Гиркин-Стрелков пък е бивш бодигард на Малофеев. След това е командир на руските паравоенни формирования, воюващи в Украйна и военен министър на Донецка народна република. В това му качество наскоро той бе осъден от американски съд на 400 млн. долара компенсация за близките на загиналите пътници от сваления малайзийски „Боинг“.

Последно – през септември 2017 г., чрез верния си паж Йордан Златков

Василев 4 пъти пробва да открадне 
ТВ ефир за 300 млн. от КТБ

TV7 e емблематичен пример за руските зависимости на банкера-беглец

В продължение на близо 4 години банкерът-беглец Цветан Василев спъва обявяването в несъстоятелност на TV7, като за това време е направил 4 опита да открадне медията, която е сред най-щедро спонсорираните от КТБ активи. Три от опитите са със съдействието на руския му партньор Константин Малофеев и ко. А четвъртият и последен - чрез верния му паж Йордан Златков, през който се пробва да открадне и друг от финансираните от трезора активи – веригата хотели „Хелт енд уелнес“. Това показва проверка в Търговския регистър на страната. От нея лъсва, че макар процедурата за обявяването във фалит на телевизията да стартира през 2014 г., тя е приключена едва през декември миналата година с решение на Софийския апелативен съд. Самото то пък е вписано чак в началото на този февруари. С решението магистратите най-сетне слагат край на сагата по обявяването в несъстоятелност на TV7, минирано през годините от Василев и хората му.

Емблема

Ако има емблематичен пример едновременно за източването на КТБ и руските обвързаности на банкера-беглец Цветан Василев, то TV7 е безспорно сред тях. Както вече многократно сме описвали, за периода 2011 – 2014 г. в телевизията са налети близо 300 млн. лева от фалирания от Цветан Василев трезор. Само че не под формата на директни заеми (бел.р. такъв има само един – за 7,8 млн. лева), а сред косвени необезпечени кредити, отпуснати от КТБ през ТЦ-ИМЕ, което пък ги дава на фирмата-собственик на телевизията “Краун медиа“. Това прави по 100 млн. лева на година, а статистиката показва също, че в медията са били инжектирани около 1/15 от източените от трезора пари. Това, но не само, е и причината Цветан Василев в продължение на близо 4 години да се опитва да спъне процедурата по обявяването й в несъстоятелност, за да се пробва да сложи ръка върху нея. Казваме не само, защото другата основна причина е, че банкерът-беглец вижда в „златния“ тв ефир и златен шанс да си осигури сделка с руските си партньори начело с „ортодоксалния олигарх“ Константин Малофеев (виж долу). Сделката е за осигуряване на сигурността му, а както той ,така и руснаците имат интерес сред обектите на договорката да е и TV7, тъй като виждат в медията място за прокарване на пропагандата си. Именно затова тандемът Василев-Малофеев първо се пробва да е открадне през „бандата за 1 евро“ на Пиер Луврие. След това – през проруския бизнесмен, запознал Василев с Малофеев – Николай Малинов. А накрая – през Дмитрий Косарев, друг приближен до „ортодоксалния олигарх“ руснак.

Отчаяно

В крайна сметка, след като TV7 губи лиценза си, руснаците губят и интерес към нея, но през септември 2017 г. Василев прави четвърти отчаян опит да наложи контрол над медията. През дружеството „Вояджър резорт“, собственост на верния му паж Йордан Златков. Съдът обаче го порязва, а в крайта сметка – този февруари, TV7 e окончателно обявена в несъстоятелност и е наложена обща възбрана върху нея, става ясно от решението на магистратите. Така приключва и сагата с опитите да се попречи на държавата да се опита да осребри актива. Тук е моментът да се подчертае, че въпреки всички опити на банкера-беглец и кохортата около него за скъсат пъпната връв между кредитирането от КТБ и TV7, в делото по обявяването на телевизията във фалит бяха представени документи, доказващи, че милионите са отишли именно в медията. Любопитното е, че те дойдоха от „Краун медиа“, която поиска да бъде вписана като основен кредитор на телевизията.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.