Снимки

Радиовъглероден анализ на трите чифта трофейни еленови рога, намерени в глинен олтар в местността Валога край врачанското село Оходен преобръща теорията за праисторията ни. Това съобщи директорът на музея във Враца Георги Ганецовски. Той започна с екипа си за 17-та година проучване на древния обект, наречен от него селище на любовта, производството и бизнеса, защото сред стотиците артефакти там не са открити дори фрагменти от оръжия. Досега обаче археолозите смятаха, че става дума за старина на 8000 години. Но анализът, извършен в лаборатория в Познан и финансиран от университета в германския град Тюбинген на два от еленовите черепи показал, че те са с 1000 години по-стари.

На уникалната находката в култовото място, която няма аналог нито в Европа, нито в Близкия Изток, Ганецовски попадна през 2011 година, а от следващата тя е сред най-любопитните експонати във врачанския музей. Първоначалната й датировка е била около 5 850 години преди Христа. Но радиовъглеродният анализ на един от черепите показал, че той е от 6595 години преди Христа, а на другия датировката се оказала още по-ранна - 6750 години преди Христа. На практика откритието навлиза в периода на среднокаменната епоха, позната като мезолит.
Според Георги Ганецовски това е нов, неизвестен период от края на мезолита, който все още никой не е изследвал. Единствено той и екипът му ще имат уникалната възможност да проследят прехода от един исторически период към друг през новия сезон, който се финансира от министерството на културата.
„Имаме намерение да се изследва и третият череп в олтара, който също може да изуми с датировката си и да разкрие нови и неподозирани хоризонти за човешката история“, разкри още Ганецовски.

Промяната във възрастта на селището пък състарява с около 1000 години 25-годишната дама, наречена от археолозите Тодорка. Останките на най-древната европейка бяха намерени край Оходен през 2004-та. Изследванията показаха, че тя не била тукашна, а пришълка. Според антрополозите Тодорка е от средиземноморски тип. За разлика от нея останалите четири скелета, изровени от сакралния сектор на селището са на местни хора – протоевропеиди. Сред тях са и останките на 33-годишния Христо, намерени през 2010 година. Вероятно той е бил любимият мъж на Тодорка и е експониран близо до нея в музея.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Издигнаха рекордна пирамида от рози

Жителите на малкото еквадорско градче Табакундо издигнаха рекордна пирамида от рози, копие на местна археологическа забележителност, предаде АФП.

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.