Снимки
Прокуратурата взе на мушка "Слънчев бряг" АД заради издаване на неправомерни заповеди и събиране на незаконни такси от търговци и хотелиери. Проверката в дружеството, чийто мажоритарен собственик е държавата, е разпоредена от Главният прокурор Сотир Цацаров. Разследването е възложено на Върховна административна прокуратура и Окръжна прокуратура - Бургас, които проверяват по реда на надзора за законност на дейностите, извършвани на територията на к.к. „Слънчев бряг“. Според държавното обвинение „Слънчев бряг“ АД не е административен орган и не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите е издавал актове и е въвел редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица.
"Издалото акта СД на „Слънчев бряг“ АД не е оправомощено от законодателя да формира валидно воля и така да упражни държавна власт. А щом липсва надлежно оправомощен субект, налице е липса на същностен елемент на акта и той е нищожен", обясняват от прокуратурата. 
Нарушенията касаят четири решения на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“АД, издадени в разрез с правомощията на дружеството.  Окръжна прокуратура - Бургас вече е входирала протести пред Административния съд и е поискала обявяването им за нищожни.
Първото от тях е за промяна на статута на пътищата, собственост на „Слънчев бряг“ АД, с което от 01.03.2011 г., от "отворени за обществено ползване" те са променени в "частни пътища, неотворени за обществен достъп". Със същото решение е одобрен и проект за „Организация на движение и обособяване на паркоместа за „Синя зона“ в к. к. “Слънчев бряг – изток“, като са въведени правила за движение по нея. По силата на това решение дружеството изисква заплащането на такси за ползването на транспортните и пешеходните алеи в комплекса.
"От събраните в хода на проверката материали е установено, че тези пътища нямат статут на "частни пътища, неотворени за обществено ползване", а представляват публична общинска собственост. Съгласно Закона за пътищата те се управляват от кмета на съответната община, който има материалната компетентност от закона да постановява заповеди с оглед правилното ползване и управление на тези пътища. Съветът на Директорите няма компетенции за промяна на статута на частните пътища на „Слънчев бряг“ АД", обясниха от прокуратурата.
„Дружеството „Слънчев бряг“ АД, чрез протестираното Решение на Съвета на Директорите, превишава правата си, като осъществява привидна, идентична с  административната дейност, изразяваща се във властническо волеизявление, с което се създават задължения, респ. права за големи групи от хора. Като стопанска организация, регистрирана по ТЗ, „Слънчев бряг“ АД е субект на правото, равнопоставен на всеки друг- ЮЛ или ФЛ, поради което е некомпетентно да се произнася с  волеизявления, припокриващи се с административни актове. Единствена административно-териториална единица според Конституцията на РБ, компетентна да прави това, е Община Несебър“ е посочено в протеста.
Едновременно с това Окръжна прокуратура - Бургас е отправила предложение по реда на надзора за законност и до кмета на община Несебър, за извършване на незабавна проверка на ползването и управлението на всички пътища, които са отворени за обществено ползване в к. к. „Слънчев бряг“, както и да издаде необходимите административни актове за правилното ползване и управление на тези пътища, с краен срок 30.09.2016 г.
Другото атакувано  решение е от 07.04.2014 г., с което  Съветът на директорите е приел  Общи условия за ползването на инфраструктурата на курорта. Те въвеждат правила за движение по неотворените за обществено ползване пътища под формулировката «за сключването на сделки с трети лица за ползване на собствената на „Слънчев бряг“ АД инфраструктура, срещу заплащане на дължимата цена на услугата на предоставянето». В тях са предвидени контролни режими, правила, права и услуги, които не представляват търговски сделки по смисъла на търговския закон.
С други две решения  от 05.04.2016 г. и от 15.06.2016 г на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД са актуализирани цените на предоставяните права и услуги за ползване на инфраструктура и цените за тях.
Единственият оправомощен орган на територията на к.к.“Слънчев бряг“ да приема такива е Община Несебър. Община Несебър е регламентирала плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др., чрез подзаконови нормативни актове-наредби, приети с Решения на Общинския съвет. С атакуваните решения се дублират регламентираните от общината дължими такси, което е незаконно и недопустимо. Затова Окръжна прокуратура – Бургас е поискала и тези решения да бъдат обявени за нищожни, като издадени от некомпетентен орган.
"Търговското дружество не е административен орган, а актовете му имат вътрешноведомствен характер. Тъй като дружеството е гражданскоправен субект, а не орган, упражняващ властнически правомощия, актовете им не представляват властническо волеизявление, съответно на административен акт, поради което са нищожни", категорични са от прокуратурата.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Младен Маринов: Падналият дъжд затрудни хващането на избягалия затворник

Затворникът Борис Иванов е отвлякъл възрастна жена от Летница за заложник, преди да бъде заловен. Това потвърди главният секретар на МВР Младен Маринов по повод мащабната акция, която беше проведена за задържането на избягалия затворник, предаде БТА.

Наркодилър крие хероин в камината си

Наркодилър от Враца е спипан докато опитвал да търгува с дрога в района на гимназия в града. Ченгетата арестували 37-годишния мъж привечер в петък, съобщиха от областната дирекция на МВР.