Снимки

С 11,3% се увеличава износът ни за страните от Европейския съюз през първите шест месеца на тази година спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 16,345 млрд. лева. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Основно наши стоки сме продавали в Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Само през юни пък експортът ни за държавите от общността расте с 13,1 на сто и възлиза на 3,048 млрд. лв.

Най-голям ръст в изнесените стоки се наблюдава в групата „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ - близо 35,8%. Това са кожи, произведения от каучук, ремъци, прежди и текстилни изделия. На второ място се нареждат минералните горива и масла - 24,2 на сто. Понижение обаче се отчита при „Храни и живи животни“ - с 5,4 на сто, и при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюн - също с 5,4%.

За първото полугодие на 2017 г.

 

в България са докарани стоки на стойност 18,067 млрд. лева

 

което представлява ръст от 12,2 на сто. Оказва се, че най-много чужди артикули идват от Германия, Италия, Румъния, Испания и южната ни съседка Гърция.

Според данните експортът ни не се увеличава само в рамките на ЕС, но и за т.нар. трети страни. За периода януари - юли сме изнесли стоки за 10,304 млрд. лева, което е увеличение от почти 19 на сто. Основните ни търговски партньори пък са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Египет. Отново най-много сме изнесли кожи и каучукови артикули.

От гледна точка пък на импорта от страните, които не са членки на ЕС, се доверяваме най-често на Русия, Турция, Китай и Сърбия. От посочените страни пазаруваме

 

сурови материали, негодни за консумация и минерални горива

 

и масла. Общо за първите 7 месеца вносът ни от тези страни е на стойност 12,135 млрд. лева, като се отчита повишение от 30 на сто.

Оказва се, че от януари до юли търговията на нашата родина с държави от ЕС и трети страни е на обща стойност 29,772 млрд. лева, което е с 3,6 млрд. лева повече спрямо януари - юли на 2016 г. Общо внесените изделия пък възлизат на 33,192 млрд. лева.

НСИ оповести и окончателните данни за износа и вноса през миналата 2016 г. Оказва се, че изделията, които сме изнесли зад граница, са на стойност 47,186 млрд. лева. Най-много продукти сме изнесли през празничния декември, когато е отчетен и най-голям ръст - 20 на сто, а най-малко през март, тъй като тогава е регистриран спад от близо 8%. Импорта пък намалява, макар и само с 0,7 на сто. За миналата година общо у нас сме внесли чужди продукти за 51,206 млрд. лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ с най-много ресторанти в световния топ 100

Най-много ресторанти в световния топ 100 има в САЩ и те са 16, сочи публикуваната класация на британското издание Restaurant. Половината от тях са във финансовия център на щатите Ню Йорк.

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO), Чавдар Златев – Главен директор Корпоративно банкиране (CCBO) и Живко Тодоров - Главен финансов директор (CFO).

Заличават 21 туроператора

Министерството на туризма ще заличи 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, съобщиха от Министерството на туризма.