Снимки

- Проф. Тинчева, кои симптоми при децата може да са повод за притеснение, че едно дете е с дефицит на витамин B12 и трудно ли се диагностицира това?

- Трудно се открива, но това не бива да бъде заключение на родителя, а на лекаря, който наблюдава детето. Има симптоми, по които може да стане ясно, че детето има дефицит на витамин B12. На първо място това е анемията. Налице е обаче и неврологична симптоматика, включително гърчове, кожни промени. Детето изостава в надаването на килограми. Може да има забавяне и в нервно-психическото развитие. Това са все симптоми, които един педиатър не би трябвало да пропуска. Но отново казвам, че диагнозата не бива да се поставя от родителя, а от специалист. Изтъквам го, защото напоследък това явление напомня на епидемиологична обстановка. Масово започна да се изследва витамин B12, пише се какво ли не в интернет. Едновременно с това пък при нас постъпват деца, които са късно диагностицирани и са в доста тежко състояние. Причините за липса на този витамин са най-различни. Може да има и такива, които са органично свързани с храносмилателната система, с нарушената резорбция на витамин B12. Но това, което трябва да знаят бъдещите родители, е, че ако една майка е вегетарианка, трябва да приема витамин B12 и по време на бременността и при кърменето. Но детето не бива да бъде изцяло на кърма до 1 година, а трябва да бъде захранено, за да получи необходимото количество витамин B12. Вече сме имали няколко такива случая на майки вегетарианки, чиито деца са с проблеми на централната нервна система, с кожни изменения, лошо наддаване на тегло. И след обикаляне на различни болници се стига най-сетне до правилното диагностициране. За щастие има лечение, то е добро, но трябва диагнозата да бъде поставена навреме. Нека майките вегетарианки знаят това. Другата причина за липсата на витамин B 12 са органични заболявания, но те пак трябва да бъдат изключени от педиатър. Ако едно дете се храни правилно, заболяването не е толкова масово.

  • - До какво обаче води едно късно диагностициране?

- Ако дълго време детето не приема достатъчно количество витамин B12, първото нарушение е анемията. Причината е, че този витамин участва в червените кръвни клетки, които пренасят кислорода. Тогава децата не са активни, по-късно се развива и неврологична симптоматика. Може да се наблюдават и кожни изменения. Ако с течение на времето този дефицит не се компенсира, той се задълбочава. Затова и първите деца, които дойдоха при нас, бяха със съмнения за наследствена метаболитна болест, която не се лекува. А има огромна разлика между нея и дефицита на витамин B12.

  • - Този дефицит влияе ли и върху интелекта на детето?

- Да, затова ви казах, че този дефицит влияе и на централната нервна система.

  • - Какво е лечението?

- В началото се състои от инжекционно вливане на витамин B12 за по-тежки случаи, след това се преминава на таблетки. Но това трябва да става в лечебно заведение и от хора, които имат представа от заболяването. След това задължително да се проследи състоянието на пациента от медицински специалисти.

  • - Необходимо ли е да се спазва определен режим на хранене?

  • - Да, храненето трябва да е адекватно за възрастта на детето. То трябва да приема необходимото количество месо и млечни продукти. Както казах, приемали сме и бебета с такова заболяване, като и на трите деца майките бяха вегетарианки.

  •  
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.