Снимки

Скандалният шеф на върховния касационен съд Лозан Панов, който се ползва на консигнация от олигархията, се пробва да замаже скандала с чистката в институцията. Съдията на олигархията отказа да отчете пред пленума на Висшия съдебен съвет какви са причините да разчисти десетки неудобни му служители от ВКС и да ги замени с ниско квалифицирани, но верни му пионки.

Въпросът за чистката беше повдигнат на заседанието на кадровиците на Темида в четвъртък, след като в началото на съдебната ваканция ВСС прие за сведение одит за извършените от Панов съкращения. Тогава

 

лобито му в съвета обаче успя да потули заключенията

 

на проверяващите, които така и не бяха обявени публично. В четвъртък обаче двама от членовете на съвета – Галя Георгиева и Светла Петкова, поискаха Панов да отговори на три въпроса относно това какви мерки е взел след излизането на одита. Двете настояха шефът на ВКС да обясни по какъв начин се гарантира ефективното управление на човешкия потенциал и ефикасното разходване на бюджетните средства, както и колко и какви точно икономии на бюджетни средства са реализирани вследствие на извършените съкращения в съда.

До реален отчет на Панов обаче така и не се стигна, тъй като лобито му в съвета моментално скочи да го брани. Юлия Ковачева дори открито заяви, че било по-добре е да се съсредоточат върху по-важни теми от дневния ред,

 

неглижирайки своеволията на Панов във ВКС.

 

В опит да подкрепи ментора си друга съратничка на скандалния съдебен шеф - Галина Карагьозова, дори се пробва да лансира тезата, че ВСС не бил компетентен да разглежда този въпрос.

Явно тази защитна версия бе хрумнала на Карагьозова в последния момент, тъй като се оказа, че самият Панов не се е сетил за нея, а дори напротив – изпратил е по спешност обяснително писмо до ВСС на 12 септември, в което е пробвал да замаже административния произвол в съда. След като чу защитните дитирамби на колежките си от ВСС обаче, се присети, че не само той дължал отчет за работата си. Все пак с половин уста заяви, че бил направил сериозна реформа в съда, довела до спестяването на 393 000 лв. от заплати.

 

 

Шефът на ВАС Георги Колев:

Избрахме Георги Чолаков

напълно законно

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев смята, че изборът на нов шеф на ВАС е извършен напълно законно и не вижда причина, поради която новият състав на ВСС да избира негов наследник.

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой момент от мандата си следващият ВСС би могъл да избере председател при наличието на различен срок на мандата – 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години? Така че подобно тълкуване…", заяви Колев преди заседанието на Висшия съдебен съвет по повод изявлението на президента Румен Радев проучва избора на Чолаков, за да реши дали да подпише указа за неговото назначаване.

В понеделник ВСС избра Чолаков за председател на ВАС с 20 гласа и само 5 гласа в подкрепа на другия кандидат – Соня Янкулова.

 

7% скок на заплатите

в третата власт

Заплатите на всички магистрати и съдебни служители ще се вдигнат със 7% от 1 септември 2017 г. независимо от нивото, на което работят. Това решение взе пленумът на Висшия съдебен съвет след близо час бурни спорове дали не трябва да се дадат по 127 лева "на калпак", а само на младшите и районните магистрати увеличението да бъде със 7 на сто.

Решението бе подкрепено от 19 от членовете на съвета, а само четирима - Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов, заложиха на твърдата сума. Средствата за актуализацията на възнагражденията ще дойдат от реализирани икономии в размер на 6,5 млн. лева, както и допълнителни близо 2 млн. лева от преходния остатък. Бюджетната комисия на ВСС беше предложила друг вариант за увеличение на заплатите - на младшите съдии и младшите прокурори, както и на всички районни магистрати да се вдигнат със 7%, а на останалите - с по 127 лева. На заседанието на Съдийската колегия във вторник обаче бе поискан още един вариант за актуализация на възнагражденията – със 7 на сто за всички, т.е. равен процент за цялата система, както е било досега.

 

Лалов иска дипломи

на експерти в съда

В пълен цирк превърна бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов делото, което той заведе срещу неуспешния си избор за член на ВСС. Скандалният магистрат стигна до там, че поиска дипломите на експертите, които проверяваха надеждността на електронната система, чрез която бе извършено гласуването за нов състав на съдебния съвет. Той настоя да не се дава ход на делото и защото не е ясно каква е квалификацията на вещите лица. Освен това заяви, че иска да бъде допуснат разпит на трима свидетели.

Заради това забавяне петчленния съдебен състав бе принуден да насрочи заседание по делото на 28 септември заради пътувания в чужбина на едно от вещите лица. Мандатът на действащия съвет изтича на 3 октомври и самият състав от върховни съдии вече обяви, че след встъпването в длъжност на новите съдебни кадровици, произнасянето му ще е безпредметно.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дете без ръце и крака вече пише и рисува

Дете без ръце и крака вече може да ходи, да пише, рисува и да държи прибори за хранене, с които да се обслужва. Деветгодишната Еля Шаидинова е от разградското село Ясеновец и е родена без горни и долни крайници. Зам. кметът на Разград Ердинч Хасанов от няколко години води кампания за подпомагането на детето и на неговото семейство. Той се свързва със специалиста по протезиране проф. по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица и му разказал за случая с момичето. В продължение на 4 месеца професорът и съпругата му работят по изготвянето на бъдещите протези.

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи,  родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/  и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.

Запасни воини свирят „Сбор!“, събират се край Крън

Близо 500  офицери, сержанти и редови войници от запаса и резерва ще си дадат среща на първия по рода си двудневен национален  събор на запасното войнство, който ще се проведе на 15 и 16 септември на прословутата Крънска кория в близост до Казанлък.