Снимки

Отново идват великденските празници. Малко хора обаче се сещат за добродетели като смирението. Напротив, продължават да мислят за личните облаги, продукт на алчността. Затова и много търговци дори през това време на година се ръководят от принципа „ден година храни“. Според проучване всеки пети търговец по празниците гледа да ни удари в кантара или да ни пробута некачествена и залежала стока. Преди години, когато в масова употреба по пазарите бяха кантарите с метални теглилки, тип топузи, начините за мамене бяха десетки и елементарни. Като се започне от издълбаването на теглилката и се стигне до използване на магнити и всякакви други изобретения. Сега търговците по пазарите са задължени да използват електронни везни. Оказва се обаче, че и тяхното манипулиране е детска игра за изобретателните продавачи. Начините са различни: от познатия вече магнит, който поставен на подходящото място „обърква” везната, до най-безцеремонното й препрограмиране. Сред любимите трикове на търговците е и продажбата на пакетирани продукти с указан на опаковката грамаж. И тъй като малцина са купувачите, които биха тръгнали да търсят на пазара контролна везна, за да проверят дали написаното на опаковката отговаря на реалното тегло, повечето се оказват измамени. Да, в повечето случаи става въпрос за отклонения с не повече от 100-150 грама на килограм, което е трудно забележимо за хората с нетренирано търговско око. И мнозина биха казали: какво пък чак толкова? Колко са 100 грама? Нищо работа. Да, така е по принцип. Но 50 измамени клиенти с по 100 грама днес, прави ни повече, ни по-малко от 5 кг. А при някои стоки като все още скъпите домати и краставици, това са 20-30 лв. чиста печалба. Което пък на месец прави между 600 и 900 лв. Като тук говорим за пари, дошли само от удрянето в кантара, а не за оборота. Той си е отделно. И освен това говорим за 50 клиенти дневно, което е характерно за един малък пазар, като този във Велико Търново, например. А ако масата се намира на Женския пазар в София и клиентите дневно не са 50, а 4-5 пъти повече? Сметките тогава стават други. И излиза, че само за седмица или за десетина дни, един търговец тарикат на софийски пазар ще спечели само от измамите в грамажа толкова, колкото една баба пенсионерка ще вземе за половин година от държавата. А затова, че досега още не съм видял търговец на пазар да издава касова бележка, въпреки че 90% от тях не са селски производители, е съвсем друга тема.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.