Снимки

Всяко четвърто жилище на двата най-големи имотни пазара у нас - София и Варна, се купува, за да се дава под наем, научи „Монитор“.
Тенденцията ще се задържи и до края на годината

с оглед на добрия туристически сезон

през изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон, смятат варненските брокери. В морската столица подобни жилища най-често се купуват за даване под наем в центъра на града, кварталите по-близо до морския бряг и летните курорти в района. Купувачите в морската ни столица най-често са на възраст между 30 и 50 години. Покупките от чужденци не са много, като интересът е предимно от руски граждани.
В София стимул за купуването на жилища с такава цел е нарастването на интереса от кратки туристически пътувания към нашата столица от западноевропейци в почивните дни. Те идват основно заради ниските цени в заведенията и

търсят нощувки на ниски цени

в жилища, отдавани под наем на хотелски начала. Увеличаването на подобни пътувания се дължи и на повечето полети до София на трите най-големи евтини авиопревозвача в Европа.
Според Младен Митов от „Явлена“ в София делът на покупките на имоти за даване под наем е между 20 и 30 на сто. „Доста често жилища се купуват в кв. „Студентски град“ за някое от децата и след като то завърши следването си, имотът се пуска на пазара за даване под наем“, обясни той. По думите му трудно е да се каже в момента какъв е делът на имотите, които се преотдават от предприемчиви хора.

Наемодателите обаче са доволни от подобна схема

защото тя им осигурява по-добра възвращаемост на инвестицията. В доста сайтове вече има подобни оферти, добавя той.
Тихомир Цаков от „Аристо“ смята, че делът на жилищата, купувани с инвестиционна цел в София, стига и до 45%, но час от тях не се дават под наем. „Причината е, че собствениците просто не искат квартиранти да им трошат имота и да им оставят неплатени сметки“, обяснява той. Брокерът прогнозира, че модата с преотдаването през сайтове, може да намалее, когато данъчните вземат на отчет тези сделки. „Същото може да се очаква и за ваканционните апартаменти по курортите, като започнат да искат отчет от собствениците колко дни в годината ги ползват лично и колко време ги дават под наем“, добави Цаков.
Вчера в късния следобед в един от чуждите сайтове за наемане офертите за жилище в София варираха от 24 до 539 лв. Като най-високата е за лукс имот до Южния парк.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Италия е втори търговско- икономически партньор на България за 2017 г.

4,5 млрд. евро е стокообменът между България и Италия през 2017 година, което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година.Това заяви заместник - министърът на икономиката Лъчезар Борисов в речта си при представяне на Бизнес гайд за страната ни, изготвен от Конфиндустрия България.

Министърът на туризма ще инспектира плаж „Слънчев бряг- север“

Министърът на туризма Николина Ангелкова съвместно с контролните органи от РИОСВ и РЗИ ще инспектират морски плаж „Слънчев бряг- север“, днес от 15,30 часа. Проверката ще започне от хотел Еврика. Тя цели на място да се установи качеството на морската вода съобразно с нормите, гарантиращи безопасност на туристите.

Цената на електронните винетки ще зависи от класа на пътя и състоянието му

С въвеждането на тол системата ще има различни тарифи за различните класове пътища, като за тези в най-лошо състояние няма да се плаща, докато не бъдат ремонтирани. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов, който взе участие в заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.