Снимки

Класическа фалшива новина по адрес на Делян Пеевски долетя от Франция и бе разпръсната от олигархичните медии на фабриката за манипулации.

Сърцераздирателен репортаж с претенция за политически разкрития, но съдържащ еротични нотки, бе поместен в слабо известния френски сайт „8-и етаж“ и скоростно преведен и разпространен от сайтове, финансирани с пари, откраднати от КТБ, като „Фрогнюз“ на ченгето от ДС Огнян Стефанов. Причината за прекомерното внимание, което бе обърнато на тази публикация е прозаична – написани са дежурните клевети по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски. Източникът е уж чужд, но самият материал е поръчан от България. Авторът е един от двамата, за които алармирахме още преди дни в статия, в която разкрихме поредната мръсна задгранична схема, родена от Фабриката за фалшиви новини. Както написахме още в началото на седмицата: „...сега наред са двама нови фотографи „журналисти“ на свободна практика – Мари-Аликс Детри от Марсилия и Зах Кемпбъл, представящ се за американец, но всъщност живеещ в Барселона. И на двамата е разпоредено още тези дни да сътворят поредните „разследвания“, без никакви доказателства, но стъпващи върху мнения на Прокопиев, български НПО-та на хранилката на Сорос и проксита на задкулисието у нас, за дежурните им теми – Делян Пеевски, свобода на словото, „Булгартабак“, контрабанда, корупция, съдебна реформа, запорите на КОНПИ върху имуществото на Прокопиев, след което ще се опитат да ги пробутат в някое онлайн издание във Франция или зад океана“. Френското обслужване, което получи Цветан Василев, вече видя бял свят, като в материала на базираната в Марсилия и завършила висшето си образование преди само две години Мари-Аликс Детри опорната точка са добре познатите неистини за „Булгартабак“, вече разпространявани в България с първоизточник „Биволъ“. На този фон далеч не изненадващо представящият се за главен редактор на сайта Атанас Чобанов, обвиняем във Франция за клевета, се оказва и един от двамата източници, цитирани в материала, в който впрочем са преповторени всички останали опорки, разпространявани у нас от медиите от Фабриката за фалшиви новини. Всъщност целият материал на френската журналистка изглежда така сякаш, докато го е писала, именно Чобанов е държал ръката й. Другият източник в статията е Цветан Василев, чиято дъщеря Радосвета Василева впрочем е разпространила материала в Туитър в момента, в който е бил пуснат в сайта. Явно само е чакала опорките на баща й да видят бял свят.

Тук е моментът да се подчертае, че освен дежурните лъжи как Пеевски ръководел „Булгартабак“, как съборил КТБ заедно с главния прокурор, колко лош политик бил и прочее тези, които редовно се разпространяват под формата на алкохолни пари, носещи се от Белград, авторката на този материал е поместила и няколко многозначителни „лични впечатления“.

„Сините очи на Цветан Василев, бивш банкер, са студени и остри като лед“, въздиша г-ца Детри, предавайки дословно опорните точки на банкера беглец. Вълнението на французойката от сините очи на Българския Мадоф обаче никак не притеснява дъщеря му Радосвета, която на практика е първият разпространител на публикацията, помествайки я в профила си в една от социалните мрежи, откъдето базираните в България сайтове на Фабриката за фалшиви новини моментално го раздухаха. Самата Мари-Аликс Детри пък освен че е виждала от близо „голямото бяло бюро“ на Цветан Василев, както сама пише, няма много с какво друго да се похвали в кариерата си. Сайтът „8-и етаж“, където е поместена публикацията й, е слабо посещаван френски еквивалент на „Биволъ“ на Чобанов. Страницата няма официален източник на финансиране, а представя, че се издържа от абонамент на читатели. Името на Детри не фигурира в редакционното каре, а статията й, изпълнена с френски ласки за Българския Мадоф, е единствената й публикация там. Дамата се представя за журналист и фотограф, който пише за социални и политически теми и се води на работа във френския вестник „La Provence“, където обаче освен гореспоменатия материал е публикувала само още един на тема войната в Украйна, където е съавтор с още двама души.

След френското обслужване от Мари-Аликс Детри за банкера беглец сега наред е Прокопиев да се възползва от услугите на испанския американец Кемпбъл. Той вече се е опитал да през централата на ДПС да потърси връзка с Делян Пеевски, за да го пита за Прокопиев, което е доста странно поведение. На първо място г-н Кемпбъл трябва да пита самия Прокопиев за необичайното му забогатяване, на второ място трябва да попита Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която запорира имането на олигарха, а на трето място информация за него може да даде Специализирания съд, където срещу червенобузия измамник се води дело за далаверата с продажбата на миноритарния държавен дял от ЕВН.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фабриката пуска изтъркани манипулации за Пеевски

Фабриката за фалшиви новини вече тотално се изтърка с измислените сюжети по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски и за пореден път претопли добре познатата опорка за приписване на негови връзки с тютюневия холдинг „Булгартабак“.

Пратиха писмо по заръка на Василев

Платени пионки на повикване чернят България пред US Конгреса

Пратиха писмо по заръка на Василев

Писмо, изпълнено с лъжи, рисуващо страната ни във възможно най-черните краски, изпратиха до US Конгреса платени пионки на повикване, чието най-малко общо кратно са финикийските знаци, щедро раздавани им в миналото, а на част от тях и в настоящето от банкера беглец Цветан Василев.