Снимки

Тази нощ общо 7 земетресения с магнитуд над 2.0 по скалата на Рихтер са регистрирали от Националния инситут по Геофизика, Геодезия и География към Българската академия на науките в този район. Епицентровете им на малки разстояния край Дойранското езеро на териториите на Гърция и Македония.

Земните недра са се разклатили за първи път в 0:16 часа. Тогава е регистриран трус с магнитуд от 4.2 по скалата на Рихтер. Три минути по-късно е регистрирано земетресение от 3.4 по Рихтер. В 0:45 е станало още едно земетресение (2.0 по Рихтер). В 1:00 часа е станал още един земен трус, който е бил със сила от 4.0 по скалата на Рихтер. В 4:40 часа земните недра отново се разклатили, но значително по-слабо (2.0 по Рихтер).

В 6:24 е регистриран и най-силният трус от 5.2 по скалата на Рихтер, който е усетен в цяла Югозападна България. В 6:28 е регистрирано още едно земетресение с магнитуд 3.8.

Проф. Емил Ботев, директор на сектор „Сеизмология“ в Геофизичния институт към БАН успокои, че напрежението вече е разтоварено и едав ли ще има нов толкова силен трус.

По данни от Европейският сеизмологичен център земетресение от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Гърция около 06.24 часа на 7 км от град Дросатон, на 11 км от Стар Дойран в Македония и на 146 км от Скопие. Трусът е с дълбочина 10 км.

Две минути по-късно в същия район е регистрирано ново земетресение с магнитуд 3.5 и дълбочина 2 км.

Според информация от сайта трусът е усетен не само в Благоевград, но и в Банско, Разлог, Гоце Делчев, Сандански и Петрич, както и в други краища на страната. Също и на много места в Македония. Няма данни за нанесени материални щети и пострадали хора в България.

Няма никакви сигнали за щети след земетресението тази сутрин, регистрирано край Дойранското езеро, каза за "Фокус" кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Според него най-важното е, че вследствие на земетресението няма данни за човешки жертви, нито за материални щети. По думите му от поредицата трусове най-силен е бил този от сутринта.

"В непрекъснат контакт съм с институциите и кметовете на населени места", каза Бръчков. На въпрос дали хората в Петрич са уплашени, той отговори, че е напълно нормално и човешко жителите на общината да са се притеснили заради земетресението.

Земетресението е част от поредица трусове, започнали още в 00.13 часа българско време, като първият е усетен слабо.

То бе най-силното земетресение от серия от около десет труса, които бяха регистрирани тази нощ в южната ни съседка с магнитуд между 3.3 и 4 по Рихтер.

Трусът с най-голяма сила от 06.24 часа тази сутрин е усетен освен в Гърция, също и в Македония. Очевидци от Струмица,  Македония, споделиха, че са били силно стреснати от силния трус в ранния сутрешен час.

На българска територия земетресението е усетено най-силно най-силно в Петрич. Очевидци от Благоевград казаха, че са усетили труса силно, но е бил кратък.

Тази нощ и рано сутринта Югозападна България беше разклатена от серия земетресения. Най-силно с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер беше усетено в 6:24 часа. Епицентърът е на около 30 км югозападно от Петрич в гръцка територия край Дойранското езеро. Трусът е усетен навсекъде в Югозападна България. Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че земетресението е с дълбочина 10 км и е със сила 5 по Рихтер.

„Към този момент нямаме подадени сигнали за материални щети“, каза по Нова телевизия кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той уточни, че в момента се събира информация от всички кметове и кметски наместници на населени места в общината.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Клошарите хукнаха на работа

Уличните събирачи в София, по-известни като клошари, масово работят. Това сочат данни представени от инициативата „Визия за София“. „Общото възприятие е, че това са бездомни хора, често етнически роми, които имат доходи под минималните за страната, но то не отразява напълно реалността. Не всички събирачи на отпадъци са клошари, и определено не всички са етнически роми“, посочват от инициативата.

София търси заместител на Бронзовата къща

На мястото на Бронзовата къща, издигната върху площадката на бившия мавзолей в София, ще бъдат представяни и други временни художествени инсталации. Това стана ясно след като комисията по култура и образование към Столичния общински съвет (СОС) одобри програма „Навън“, с която се цели съвременното изкуство да стане част от градската среда.