До края на календарната година всички 52 общински училища ще имат активирани профили за облачни технологии. Това означава, че през 2019 година над 3000 ученика ще имат имейли за достъп до облачната система на училището с лични профили, така че да могат да работят с нея и с възможностите, които тя предоставя - домашни, класни работи, групови и проектни задачи, контакти с учителите, работа в интернет. Това заяви в рамките на „Световен образователен форум България”, проведен в Пловдив, зам.-кметът Стоянов.

Според зам.-министъра на науката и образованието Деница Сачева предстои иновативните училища да се затвърдят като практика през учебната 2019/2020 година, като за тях се обмислят и финансови стимули под формата на грантове. „Пловдив се очертава като лидер по отношение на въвеждане на иновациите в българското образование“, заяви тя. Как да се модернизира образователната система, така че да е адекватна на бързо променящата се среда бе основно дискутираната тема. По думите на зам.-кмета Стефан Стоянов трябва да се работи на няколко нива – как променяме класната стая, как правим часовете по-интерактивни и интересни за децата, работа по групи и внедряване на технологии, които да подпомогнат образователния процес да напред, давайки на децата важни умения, които те да имат и да използват в бъдеще.

 „Употребата на технологиите повишава авторитета на учителите и е мотивационен фактор за младите преподаватели. Технологиите са инструмент за постигане на по-високи резултати. През миналата учебна година 294 училища са получили статут на иновативни училища, което е със 100 повече в сравнение с предходната година. 33 от тези училища са в Пловдив, което поставя града на второ място след столицата, където са 77“, уточни Сачева и посочи, че изключителен интерес децата проявяват към роботика, изкуствен интелект и 3D принтиране.

В Пловдив има 12 иновативни училища. Община Пловдив трета година работи по реализиране на Монтесори педагогиката в 6 детски градини, където са обхванати над 700 деца. От тази учебна годинав „Св. Св. Кирил и Методий“ пилотно стартира и първият 1-и клас за обучение по метода на Мария Монтесори.

Във форума взеха участие 220 специалисти по образованието от 50 населени места, които обмениха опита си от внедряване на иновациите в класната стая. Гостуват лектори от Финландия, Холандия, Белгия, а ръководна роля в първия панел от програмата е на Тон Дайф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори.

По темата: образование
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата нищи дома за старци с деменция

Районна прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка по скандала в дома за възрастни хора с деменция и други заболявания, част от комплекса „Св. Георги” на бул. „Цариградско шосе” в Пловдив. Повод за това стана излъчен телевизионен репортаж, в който болногледачи се гаврят по най-безмилостен начин с безпомощните старци.

32-годишен се запали от любовна мъка

32-годишен асеновградчанин се поля с туба бензин и се запали заради любовна мъка. Радослав Ковачев е имал проблеми с половинката си и заради това е предприел крайната стъпка.

Напълниха камион със смет от река Марица

Цял камион отпадъци събраха работниците на ОП „Градини и паркове“ при поредното почистване на речното корито, съобщи изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие инж. Георги Николаев.