Снимки

По 1300 лева влизат в хазната от всяка данъчна проверка по морето. Това показват изчисления на „Монитор“ на база данни на Националната агенция за приходите (НАП).

През летните месеци данъчните инспектори са направили близо 40 000 проверки, което е

 

вдигнало оборотите на търговците с 23%

 

 

Дистанционната връзка на касовите апарати показва, че през юни, юли и август хотелите, дискотеките и магазините по Северното и Южното крайбрежие са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лева на месец. Така се оказва, че за трите летни месеца морските търговци са чукнали касови бележки за около 3 млрд. лева, което е с 560 млн. лева повече спрямо регистрирания оборот за миналата година, когато сумата е възлизала на приблизително 2,440 млрд. лева.

Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите. По време на проверките НАП използва подхода на т. нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти, уточниха още през лятото от Приходната администрация.

Освен това се оказва и че има

 

увеличение на приходите от данъци и осигуровки по Черноморието с 52 млн. лева

 

Така ако разделим тези постъпления на всички извършени инспекции, се оказва, че по 1300 лв. се прибавят в бюджета след всяка проверка на данъчните инспектори.

Според последните данни на Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверяващите от ведомството са извършили 2361 инспекции по родните курорти в заведения, хотели и туроператорски офиси, като са съставени 232 акта. В цялата страна пък са направени 11 000 проверки.

Оказва се, че най-честите нарушения открити от комисията, са свързани с това, че

 

хотелите или ресторантите не са отговаряли на изискванията за определената им категория

 

Това означава, че всъщност ние си плащаме, за да спим в четиризвезден хотел, а пък на практика се оказва, че условията в него са за 3 звезди. Друг проблем е, че много често къщи за гости се рекламират като семейни хотели. Инспекторите често се натъквали и на заведения без менюта, както и на обекти, за които няма информация за фирмата и седалището на търговеца и работното време.

Контролният орган се е произнесъл за наличие и забрана на нелоялна търговска практика по девет случая. Те са свързани с предоставяне на невярна и подвеждаща информация относно категоризацията или вида на туристически обекти, принуда за потребителя да заплати цената за ползване на плажни принадлежности под наем, като се ограничава свободата му на избор - да заплати само услугата, която желае, казват от КЗП.

Един от случаите е за хотел в курорта „Св. Контантин и Елена“, който твърдял, че има спа център, но той не работел. Оказало се, че комплексът не притежавал сертификат и не е подавал документи за сертифициране съгласно изискванията на Закона за туризма.

Другите два известни случая са за плаж „Нестинарка“, където собственикът принуждавал потребителите да плащат за 5 лева за шалте, ако искат да лежат на шезлонг за 36 стотинки, и такса от 20 лева за „празен стол“.

През летния туристически сезон при извършени проверки са установени

 

забранени 32 вида стоки

 

за които по безспорен начин е доказано, че крият риск за здравето и безопасността на потребителите. Спрени са детски бански костюми, шезлонги, градински маси, рибарски столове, лазерни показалки и други застрашаващи здравето и живота артикули.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха за „Монитор“, че

 

 

17 заведения за обществено хранене са затворени за различни срокове от време по Черноморието това лято за лоша хигиена или други нарушения. Най-много издънки са били констатирани по кръчмите и кафенетата в курорта „Св. Константин и Елена” на север от Варна, а по южното Черноморие - в Созопол. От пресцентъра на БАБХ обаче уточняват, че това не значи, че там повечето обекти за обществено хранене не са били изрядни. Просто са били хванати повече дребни нарушения, добавят от агенцията.

На няколко заведения по Южното Черноморие през лятото е била наложена и най-голямата санкция от 3 бона, защото са работели нелегално без никаква регистрация или са извършвали неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност, информират от контролното ведомство. Първите са били затворени завинаги.

В резултат на инспекциите са съставени общо 160 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни от БАБХ през лятото е близо 1000 кг.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.