Снимки

Консумацията на ток сутрин сега е с около една четвърт по-висока заради застудяването на времето от края на миналия месец. Това сочат данните за товара на енергийната ни система, предоставени на „Монитор“ от ЕСО.

Причината е, че в повечето жилищни сгради в големите градове все още централното парно не е включено и хората са принудени да пускат печките да се отопляват сутрин и вечер, когато температурите навън са под 10 градуса.

На 30 септември сутринта в 7.00 часа преди да започнат бурите и застудяването товарът на енергийната ни система е би около 3050 мегавата. На 11 октомври той достигна максимално ниво от 4031 мегавата, а вчера в същия час бе само със 100 мегавата по-нисък. След 2 октомври за часовия пояс между 8.00 и 11.00 сутринта товарът остава стабилно над 4000 мегавата, като най-висок – 4691 мегавата е бил в 10.00 на 9 октомври. Вчера обаче в същия час бе на ниво от 4302 мегавата, сочат още данните на електроенергийния системен оператор.

Прогнозите на ЕСО за дните до 18 октомври са за запазване на товара на системата в сутрешните часове в границите от 3300 до 4522 мегавата. Към края на периода обаче се предвижда повишаване на консумацията между 7.00 и 10.00 до нива от 3948 до 4505 мегавата.

Резките промени в температурите през денонощието ни принуждават да държим и по-дълго електрическите печките и климатиците поне до час преди полунощ. Още на 30 септември по това време товарът е скочил над 4100 мегавата и вече десетина дни е постоянно над тази стойност. От понеделник насам над това ниво е и консумацията в полунощ. Максималното ниво от 4518 Мвт за късните вечерни часове е отчетено на 11 октомври, сочат данни от сайта на ЕСО.

Във времето от 20.00 часа до 23.00 часа товарът на електроенергийната система остава над 4700 мегавата. От 8 до 11 октомври, след като сме седнали на вечеря консумацията вече скача и над 5000 мегавата. Максималното натоварване от 5162 мегавата бе отчетено на 9 октомври в 20.00 часа.

Прогнозите за ЕСО до средата на следващата седмица сочат спад до нива от 4865 до 5053 мегавата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.