Снимки

Истинска напаст от въшки отново налази училища и детски градини във Варна, алармираха родители в социалните мрежи. Те съобщават, че почти всекидневно изпращат сигнали и се жалват до различни инстанции в града. След последния бум на въшки през пролетта, санитарните власти отново са разпоредили пълни проверки и засилен сутрешен филтър, увери шефката на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова. За въшливостта в учебните и детските заведения трябва да следят медицинските лица в здравните кабинети по места, коментира тя. Всички сигнали, подадени в Регионалната здравна инспекция, се препращат към ресорната дирекция в общината, а оттам се дават указания на директорите. Според д-р Михайлова обаче, най-важно е родителите сами да следят за хигиената и редовно да преглеждат децата си.

„Не може да се говори за бум на въшки във Варна или за някаква „епидемия“. Напълно нормално е в началото на учебната година да има повече случаи на въшки, но това е обичайно явление след лятната ваканция, когато не може да се проследи колко подобни случаи има“, коментира д-р Михайлова. Тя уточни, че по разпореждане на община Варна е засилен филтъра в детските градини, а медицинския персонал извършва текущи проверки. „Въшливостта е въпрос на хигиена. Дадени са указания към родителите как да третират децата, в случай на поява на въшки. От община Варна са пуснати декларации към всички учебни и детски заведения, в които родителите се задължават съвестно да следят за появата на гниди и въшки и да вземат навременни и сериозни мерки, коментира още д-р Михайлова. Според нея, няма място за паника. Родителите обаче коментират, че въшките са плъзнали масово първо сред учениците, а чрез по-големите деца в семействата, паразитите са предадени и на по-малките хлапета.Учителите в някои забавачки в града вече задължили родителите да проверяват редовно децата си, като им предоставяли да подписват декларациите, изпратени по образец от общината. В тях трябва да удостоверят, че при необходимост се ангажират да обработват косите им с подходящи за целта препарати. „Уважаеми родители, във връзка със зачестилите случаи на опаразитяване с главова въшка информираме, че задължение на всеки родител е да проверява редовно косата на детето си за паразити. В случай, че се открие въшка, в интерес на детето е то да се спре от детска градина до отстраняване на проблема. Косата се обработва с подходящ за целта препарат и механично се отстраняват наличните гниди. Приемането отново в детската градина става след представянето в здравния кабинет на медицинска бележка от личния лекар на детето, че същото е неопаразитено и може да се върне при другите деца“, гласи текстът на декларацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Незаконни ромски къщи никнат като гъби в Кюстендил

Незаконни ромски постройки и бараки никнат като гъби в близост до главния път за Македония, алармираха кюстендилци. Буквално за два дни в района на жп-линията, в близост до квартал „Изток“ в Кюстендил са поставени поне 3 бараки, които ромите усърдно монтират, необезпокоявани от никой.