Снимки

На 23 април във Франция ще се състои първият тур от президентските избори във Франция, които според социологическите проучвания и анализаторите ще бъдат едни от най-оспорваните в историята на републиката. Очакваният втори тур е насрочен за 7 май.

Независимият центрист Еманюел Макрон е лидер на движението "Напред!" (En Marche!) Макрон критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор. Освен това той се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика. Ако 39-годишният центрист, женен за своя учителка, бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт.

Сред най-привлекателните обещания на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели, сливане на множеството пенсионни системи в държавния и частния сектор, както и сливане на системите за помощ на безработни. Центристът предвижда, ако бъде избран, намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти.

Анкетите определят за лидерката на „Националния фронт“ Марин Льо Пен сигурно класиране за балотажа на 7 май. Това би било стъпка напред за нея, тъй като на президентските избори през 2012 г. тя не можа да стигне до втория кръг.

Въпреки че проучванията прогнозират за Льо Пен загуба на балотажа, те констатират оспорваността на надпреварата. Това е силна позиция за кандидат, който иска референдум за членството на Франция в ЕС и с това изнерви финансовите пазари. Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи. Льо Пен също така смята, че Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана.

Лидерката на "Националния фронт" предвижда ограничаване на миграцията до 10 хиляди годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст.

Консервативният кандидат Франсоа Фийон се мъчи да спаси политическата си кариера, след като бе засегнат от скандал за фалшиви назначения. Задълго бе смятан за фаворит, но кампанията му изпадна в криза. Въпреки че изостава в анкетите от Льо Пен и Макрон, той се надява все пак да си пробие път до балотажа.

Фийон иска да ограничи правата на хомосексуалистите да осиновяват деца. Освен това той се обявява за затопляне с Русия. Освен заменянето на 35-часовата работна седмица с 39-часова и намаляването с половин милион на числеността на работещите в държавния сектор . икономическата платформа на Франсоа Фийон предвижда: повишаване на пенсионната възраст от 62 на 65 години; помощта за безработни да е 75 на сто от последната заплата, съкращаване на държавните разходи в размер до 100 милиарда евро за пет години и нулев дефицит в края на този период при 3,76 на сто от БВП сега; намаляване на данъците и социалноосигурителните вноски; повишаване на ДДС с два пункта и намаляване на данъка "Богатство"; намаляване на корпоративния данък от 33,3 на 25 на сто. Франсоа Фийон иска преразглеждане на Шенгенското споразумение в частта за външния и вътрешния граничен контрол. За разлика от Льо Пен той е привърженик на ЕС и даже настоява за по-плътно сближаване между страните от еврозоната.

Кандидатът на "Лявата партия" Жан-Люк Меланшон е поклонник Фидел Кастро и бившия венецуалски президент Уго Чавес, както и противник на германския канцлер Ангела Меркел. Според едно от последните проучвания той би получил в неделя 19 на сто от гласовете - колкото Фийон, но с 6 и 3 пункта по малко от Макрон и Льо Пен съответно. Ако 65-годишният Меланшон бъде избран за президент, ще бъде истински левичар, който събира и харчи. Обещава 100 милиарда евро за жилищно строителство и проекти за възобновяеми енергийни източници, както и да обложи с 90-процентна данъчна ставка лицата с годишни доходи над 400 хиляди евро, както и да отхвърли правилата на ЕС за ограничаване на бюджетния дефицит. Той обещава да свика референдум за "Фрекзит", ако Меркел и другите лидери не се откажат от курса за икономии. Меланшон е евродепутат, но противник на насоките на Брюксел за борба с бюджетните дефицити, които според него увеличават бедността и забавят икономиката. Левичарят иска конституцията да бъде пренаписана, като бъдат ограничени пълномощията на президента и той да може да бъде свалян с народен вот.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Болни от рак сърби съдят страни членки на НАТО

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии, цитирайки председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

САЩ заплашиха Китай с допълнителни мита

Президентът на САЩ Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите, наложени от САЩ в края на миналата седмица.