Снимки

Малки градчета и села у нас вече имат възможност за по-бърз интернет от София и другите големи градове. Това стана реалност с реализацията на проект, финансиран от ЕС за 39 млн. евро за изграждането на оптична мрежа до 29 общини и 24 малки населени места, в 14 области на страната. Дори малки села като Горна Бешовица, Видинско, вече са част от националната оптична мрежа.

„От нея се възползват още други 24 общински центъра, през които минава оптиката”, добави Красимир Симонски, изп. директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС). „Наличието на оптичен кабел за връзка

 

дава големи възможности

 

включително и за по-добър интернет достъп, отколкото в центъра на София”, уточни той.

Според зам.-министърът на транспорта Валери Борисов доставчиците в градовете все още използват повече медни кабели, което ограничава скоростта на интернет. „За това няма да е чудно, че в малките селища, имащи вече оптика, да имат по-бърз нет. Целта ни е най-късно до края на 2020 г. с оптична мрежа да бъдат свързани всички останали около 200 общински центъра в страната, независимо къде се намират. Една от важните ползи е включването на повече държавни и общински структури към мрежата на е-правителството. По-голямата е, че свободният й капацитет, който е на практика неограничен, ще бъде даден

 

на интернет доставчици в слабо населените

 

райони и те за своя сметка да достигнат до всяка къща там”, обясни зам.-министърът.

Експерти смятат, че за да им излезе по-евтино в селищата с малко население, до където има оптичен кабел, доставчиците ще разпространяват интернета с безжични системи.

Плановете на транспортното министерство предвиждат още оптичната мрежа на страната да бъде дадена на концесия за 13 години, като това стане до края на март. Според шефа на ЕСМИС Красимир Симонски кръгът на фирмите ще е ограничен, защото няма да се допускат тези вече доставящи услугата на крайни потребители. По думите му те са няколко, като една от тях е държавната ССД. Концесионерите (по един за Северна и Южна България)

 

няма да имат право да се намесват на пазара на дребно

 

в общините.

Сметките на ЕСМИС показват, че за завършване на цялостната оптична мрежа на страната ще трябват още около 30 млн. евро, които ще бъдат осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

Днес стана известно още, че от 1 декември „Теленор” пуска 4G услуги в България. Телекомът планира до средата на другия месец 56,7% покритие на мрежата за тях.

 

 

СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ СВЪРЗВА МРЕЖАТА СИ СЪС СЪСЕДИТЕ

 

Специален международен проект между България, Сърбия и Румъния ще помага за развитието на широколентовия достъп в Северозападна България, обясниха още от ЕСМИС.

Съседните страни ще инвестират в развитие на широколентовия интернет между трите столици София, Букурещ и Белград. По същия начин с оптичен кабел ще бъдат свързани и Видин, Крайова (в Румъния) и Зайчар (в Сърбия).

„Преди време имаше среща на ниво зам.-министри на трите държави”, припомни Красимир Симонски. „На нея се разбрахме за принципите на проекта. Той вече е разработен и съгласуван. Сега остава да бъде представен пред ЕК. Говорено е и с еврокомисаря Йотингер”, поясни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теглим от 5 до 15 бона за летни ремонти

От 5000 до 15 000 лв. потребителски кредит най-често теглим от банка за да направим летен ремонт на дома. Това съобщи за „Монитор” финансовият консултант Тихомир Тошев.

„Хората предпочитат да използват хубавото време да обновят домовете си, да сменят нещо в обзавеждането си. При потребителските кредити има ръст от 15-16,5% (около една седма - б. а.), спрямо същия период на миналата година”, обяснява той. В София се теглят по-големи суми, а в страната - по-малки. Като цяло те варират между 5000 и 15 000 лв. Наблюденията ни сочат, че повечето домакинства в тези случаи предпочитат да изтеглят заема за максималния му срок от 10 години.

Икономиката на Китай с ръст от 6,8% за полугодието

Китайската икономика отчете ръст от 6,8% за първото полугодие на годината, сочат данни на Националното статистическо бюро на КНР обявени днес, съобщи „Прайм”. Увеличението на БВП на най-голямата комунистическа държава за периода е на стойност 41,9 трлн. юана (6,27 трлн. долара).

Водата по-евтина за бедните

Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители, научи „Монитор”.