Археолози проучват щаб на римска кохорта в Кабиле

Археолози проучват щаб на римска кохорта в Кабиле

Археолози от ямболския исторически музей ще започнат до дни проучвания на мястото, където в античността се е помещавал щабът на римската кохорта – принципия на територията на античния тракийски град Кабиле, съобщи директорът на културния институт Стефан Бакърджиев.

Проучванията на територията на националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле" т.г. ще преминат на два етапа. Първоначално ще бъдат финансирани със средства от община Ямбол, а по-късно - от Министерството на културата, за което музеят е кандидатствал.

Кохортата, чийто щаб ще проучват специалистите, е охранявала част от южната граница на империята през II и III век до второто готско нашествие през 378 година. Миналият сезон частично е бил реставриран трибунориумът - сградата, в която са живеели офицерите на римската военна част. Той има площ 1100 кв. метра, изграден е от камъни, свързани с хоросан, а вторият етаж - от печена глина. Сградата е притежавала вътрешен двор, водопровод и канализация, помещения за гости, спални, кухня, пералня и тоалетна.

Първите разкопки на тракийския град са извършени през далечната 1912 година от проф. Богдан Филов. 15 години по-късно цялата територия на Кабиле е обявена за народна старина. От 1969 година находките са със статут на паметник на културата от национално значение и Национален археологически резерват.

Началото на системните археологически разкопки в резервата е било поставено през 1972 година, а от 1979-а е обявен за природозащитено място. Сред най-важните находки за града е каменен надпис, открит при проучванията на някогашната столица на тракийския цар Севт – Севтополис, който е под водите на язовир Копринка до Казанлък. Той е намерен през 1953 година, в него се четат имената на Севт, Берника, Спароток, Терес, Садала и Епимен. Надпис-близнак на този е бил поставен до олтара на Аполон в Кабиле.

Надписът е и най-ранният епиграфски паметник от вътрешността на Тракия, в който се упоменава почитането на Дионис и Великите Самотракийски богове в Тракия.

Въпреки забраните, и сега продължават опитите част от терените там да бъдат застроени.

На 8 май в старозагорския административен съд ще стартират дела по жалба на частна компания, която съди министерството на културата, че не е разрешило да промени предназначението на парцел, нейна собственост в границите на археологическия резерват.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.