Снимки

Заради високите цени на захарта и олиото правенето на зимнина в най-бедния район на ЕС и на страната - Северозападна България в момента излиза най-скъпо, показа проверка на „Монитор“.

Минималните цените на едро на захарта в областите Враца и Монтана през миналата седмица са били над 1,60 лв./кг, като само в два други района на страната те са били над тази граница. Във Врачанско един от продуктите за направата на домашни сладка, компоти, нектари, сокове, лютеница, туршии или за джибрите за ракия за периода се предлагаше по тържищата на цени от 1,65 до 1,82 лв./кг. В съседната област

 

Монтана пък цените бяха около 1,66 лв./кг.

 

Подобна бе цената и във Великотърновско, а най-високата минимална борсова цена от 1,80 лв./кг бе отчетена през миналата седмица в област Бургас. Най-евтино сладкият продукт на едро се предлагаше в София по 1,16 лв., но в столицата максималната цена стига 1,70 лв./кг. В Пловдивско цените варираха от 1,40 до 1,50 лв./кг, а в Добричко от 1,37 до 1,42 лв./кг.

10 са районите в страната, където в периода от 4 до 8 септември олиото се продаваше на едро за 2 лв. литъра и нагоре, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Две от тях са отново Враца и Монтана. Над тази граница бяха минималните тържищни цени още в областите Бургас - от 2,30 лв./л, Велико Търново и Кърджали - по 2,10 лв., Добрич - 2,04 лв., Стара Загора - 2,5 лв., Русе - 2,20 лв., Сливен - 2,25 лв. ,Смолян - 2,22 лв. Под 2 кинта е била цената в 8 от 19-те области, за които ДКСБТ дава информация за котировките на едро на основните хранителни продукти.

През миналата седмица

 

най-евтино слънчогледовото масло по 1,73 лв./л

 

можеше да се намери по борсите в област Плевен. Максималната цена по тържищата там обаче достигна 1,91 лв./л, сочи още статистиката.

В столицата олиото за периода се предлагаше по борсите на минимална цена от 1,75 лв./л. Максималната в София от 2,50 лв. бе най-високата в цялата страна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Британците заделят средно 2272 евро за лятната си ваканция

65% от жителите на Дания страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите смятат да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни.