Снимки

Придружителите на деца и непълнолетни, за чиито операции, терапии и изследвания плаща Фондът за лечение на деца в чужбина, ще трябва да имат платени всички здравно-осигурителни вноски или да си направят здравна застраховка преди заминаване. Тя обаче трябва да покрива целия период на престоя зад граница. Това предвижда, като задължително изискване, проект за изменение на правилника на институцията, който е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

Промяната се налага, тъй като имаме случаи, в които придружителите са с прекъснати здравно-осигурителни права. Последната такава ситуация беше с бабата на Байрам Али, на който беше присаден бъбрек от нея в германска клиника. Наложи се спешно осигуровките й да бъдат платени със стара дата, като за това се яви анонимен спонсор. Така коментира предлаганата промяна Пенка Георгиева – член на Обществения съвет на фонда и председател на Пациентската организация „Заедно с теб“.

Друго предложение за промяна изисква придружителят, който най-често е единият от родителите, да има валидни документи за път, които важат за целия период на пребиваването зад границата. Например личната му карта да е валидна или задграничният паспорт, ако лечението е в държава извън рамките на Европейския съюз.

Ако проектът за изменение на правилника бъде приет, в бъдеще обществените поръчки за медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба ще се обявяват от Фонда за лечение на деца. Сега това се прави от лечебните заведения.

Частните болници обаче към момента не са задължени да правят търгове, но работят по договори с Националната здравно-осигурителна каса. Случва се така, че родителите искат лечението на детето им да стане точно в такова лечебно заведение, но това не може да се осъществи. Причината е, че фондът няма право да плаща на търговски дружества, които не са го купили след обявена обществена поръчка. Така разясни необходимостта от промяната Георгиева. По думите й за спешни случаи те ще се обявяват от МЗ.

Предстои и да бъде премахнато изискването за изричен документ за здравословното състояние на детето от лекарска консултативна комисия. Към момента такива ЛКК действат във всяка болница.

Случват се парадокси - лечебно заведение без необходимия капацитет от специалисти и апаратура, да издава чрез своята ЛКК документ, че може да извърши интервенцията, за да получи сумата. За да не бъдат подвеждани пациентите и близките им, занапред такъв документ ще се издава от лечебно-контролна комисия, съставена от външни специалисти.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.