Снимки

Бебетата, които са родени до 700 г включително до 25-а гестационна седмица и не могат да дишат сами ще бъдат вписвани в графа „биологичен отпадък“. Болниците ще ги предоставят на фирмите, поддържащи екарисажи заедно с отрязаните ръце, крака и вътрешности при операции, както и с мръсни марли и бракувани болнични чаршафи за изгаряне. Това става ясно от проектонаредба на Министерството на здравеопазването за утвърждаване на медицинския стандарт „Акушерство и гинекология“, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

Към момента за такъв се приемат тези, които са родени до 500 г вкл. към 22-а гестационна седмица, припомни д-р Валентина Григорова – заместник – директор на Акушеро-гинекологична болница „Св. София“ в столицата.

"Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода равно и над 700 грама и е налице потенциална възможност да приживее без интензивно дихателно подпомагане", се казва дословно в текста. Това означава, че ако бебето се роди в 24-а гестационна седмица и тежи 680 г ще се третира като аборт, тъй като то не може да оцелее без да бъде включено на обдишваща система.

Според законодателството в България такива деца няма да имат право на ЕГН и акт за раждане, което прави невъзможно даване на тялото на родителите и погребването му, тъй като те не притежават никакви документи и идентификация за самоличност, за да бъде издаден смъртен акт, поясниха юристи. Без такъв документ погребения у нас не могат да се извършват.

Тази тема застъпи и адвокат Мария Шаркова, специалист в медицинското право пред БТВ.

По думите на завеждащата неонатологията в АГ-болница "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане” „най-вероятно е чисто техническа грешка”, която ще бъде редактирана.

„Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша 36-та гестационна седмица”, поясни проф. Слънчева.

Притеснения обаче има и заради липсата на условия за преживяемост на детето в новия стандарт.

„В предишния стандарт имаше възможност, когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм, ако това дете се развива и расте, да му се даде шанс”, смята адвокат Шаркова.

Проф. Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

„Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и „да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва”, допълни Мая Красимирова от Фондация "Нашите недоносени деца".

Около 600 са мъртвороденитке бебета всяка година в страната, припомниха от фондация „Нашите недоносени деца“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.