Римски свещи убийци   дебнат в коледната заря

Продават ги на непълнолетни, не издават касови бележки

Римски свещи убийци дебнат в коледната заря

ДАМТН хвана 28 модела без инструкции за употреба на български

Опасни римски свещи, ракети и пиратки се предлагат на непълнолетни по столични пазари, показа проверка на "Монитор". Наш репортер се натъкна на фрапантен случай на столичния базар „Илиянци“. На репортерка на "Монитор", която се представи за 17-годишна девойка, бе продадена кутия пиратки куче марка като „компромисен вариант“, след като пожела да си купи по-силни гърмящи артикули, които могат да причинят сериозни наранявания. В друг магазин пък бяха продадени римски свещи, като бе обяснено, че те са малки и можем да ги държим и в ръка.

 

На опаковката обаче такава инструкция липсва

 

Според правилата дори този вид заря трябва да се забие в земята или да се прикрепи здраво към неподвижен предмет. Разбира се, за направените от наш репортер покупки не бяха издадени и касови бележки.

Мирослав Йотов, директор на дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), обясни за "Монитор", че

 

единственото пиротехническо изделие, което може да бъде държано в ръка, е бенгалският огън

 

„Оттам нататък няма пиротехническо изделие, което да може да бъде държано в ръка“, бе категоричен той.

При последната си проверка контролният орган се натъкнал на около

 

30 нередовни пиротехнически изделия

 

които веднага са спрени от продажба, а на търговците са съставени административни актове. След като пък бъде направена по-обстойна проверка на стоките, ще бъде решено дали да бъдат напълно унищожени, или да бъдат поправени и да се върнат обратно за продан.

Освен тези 30 продукта, агенцията ще проследи по веригата дали от съответните изделия са продавани и на други места. За всяко едно нарушение глобата стартира от 250 лв. до 1000 лв. в зависимост от степента на нарушението.

Йотов обясни, че видимите белези, по които може да се установи дали фойерверките са некачествени, са няколко. На първо място се следи дали е нарушена целостта на опаковката. Ако има отлепени части или самата ракета е крива, това може да доведе до попадане във високите етажи или да се наранят стоящи наблизо хора.

На всички подобни стоки задължително

 

трябва да има и предупредителни надписи и текстове на български език върху етикета

 

 

или на опаковката, за да е наясно потребителят при какви условия може да използва този продукт, както и начините за експлоатация – укрепване, запалване и безопасно разстояние. „

 

Не купувайте светещи

гирлянди без изолация

 

Освен неиздаването на касови бележки и продажбата на пиротехнически изделия на непълнолетни лица, търговците предлагат на клиентите си и гирлянди, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Проверка на „Монитор“ установи, че част от светещата украса е с доста по-къс кабел от 1,50 м. Попитахме един от продавачите какво е разстоянието от щепсела до първата лампа, а той отговори, че е около 80-90 сантиметра, което е доста под изискванията на закона. По-голямата част от търговците обаче са си взели бележки от проверките и предлагат законни артикули.

Според Мирослав Йотов, директор на дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), има няколко индикации, по които може да се установи дали гирляндите са опасни.

„Те се разделят според мястото на приложението – външни и вътрешни като това задължително трябва да бъде упоменато на опаковката“, заяви Йотов. Той допълни, че разстоянието от щепсела до първата лампа задължително трябва да 1,50 м с цел да има достатъчно резерв, за да не се получи отскубване и оголване на жиците.

Друго условие за външните гирлянди, които напоследък доста семейства поставят на балконите си, е, че тези лампички трябва да имат специална изолация, която да ги пази от влажна и прашна среда. Минималната защита е IT 44 и тя задължително трябва да бъде обозначена.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"

 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.