Снимки
„Удовлетворени сме от това, че нещата се назовават с истинските им имена”. Така шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов коментира внесения от правителството доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г., в който Русия е изредена сред заплахите. Той обаче призова констатациите да не се вадят от контекста, а докладът да се чете в цялост. Цветанов изтъкна, че в документа се посочват анексирането на Крим, изострените отношения Русия-ЕС и Русия-НАТО, както и информационната война, която е свързана и с предпоставки за фалшиви новини. „Текстовете по никакъв начин не създават предпоставки за едно противопоставяне, но пък всички ние сме свидетели на това, което се случи и в изборите в САЩ, Франция, не бяхме подминати и ние в България, имаше много фалшиви новини и добре планирана кампания за дискредитиране на ЕС и едва ли не, че ЕС е вреден за България”, подчерта Цветанов. Въпросът опасна ли е Русия предизвика разнопосочни коментари и от останалите парламентарни групи, като темата раздели в мненията дори групата на „Обединени патриоти”. „Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност”, коментира Милен Михов, който е от квотата на ВМРО. Той определи констатациите в доклада като обективни. Станислав Станилов от „Атака” обаче ги нарече „поредните НАТО-вски глупости” и попита риторично кого заплашва Русия, като тя самата е обградена от бази на САЩ. Социалистът Антон Кутев определи на свой ред доклада като проява на неадекватност, но в същото време изрази увереност, че той няма да обтегне отношенията ни с Русия. „България е част от НАТО и ЕС и ние трябва да отчитаме този факт. Отношенията НАТО-Русия и ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас”, подчерта от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обаче също призова докладътда се гледа в цялост и фокусира вниманието върху друга констатация в него: „Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулиране на спорните въпроси да се извършва посредством междудържавния диалог, евроскептицизмът нараства, а засилената националистическа реторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации”. Самият доклад предстои да бъде обсъден в комисиите на НС, а след това и в пленарната зала. Като други заплахи в него се посочват ефектите от миграционния поток, както и тероризмът. „Независимо от това, че липсват основания страната ни да се счита за първостепенна цел, вероятността посегателства срещу обекти и граждани на наша територия и зад граница продължава да бъде актуална”, се предупреждава в документа.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.